Fråga träningsexperten Börja träna Träna hemma Löpning Gratis träningsprogram Se ''månadens övning'' Börja med yoga

Så mycket måste "Biggest Loser"-deltagarna träna för att hålla vikten

08 nov, 2017
I programmet "Biggest Loser" går deltagarna ner väldigt mycket i vikt – och väldigt snabbt. Och den drastiska förändringen sätter spår på kroppen livet ut, visar en ny studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

”Biggest Loser” är (för dig som inte vet) en omåttligt populär dokusåpa som går ut på att sjukligt feta människor tävlar i viktnedgång. Deltagarna isoleras från omvärlden och tränar cirka åtta timmar per dag samtidigt som de knappt äter något alls. MåBra har tidigare rapporterat om att ”Biggest Loser-metoden” har flera nackdelar.

Programmet är ursprungligen från USA, där den första säsongen sändes 2004, och nu har man, med hjälp av tidigare deltagare, analyserat vad som faktiskt händer med kroppen – på lång sikt, av den extremt snabba viktnedgången.

LÄS OCKSÅ: Biggest loser: Därför går deltagarna upp i vikt igen

Vanligtvis brukar man säga att det är kosten som spelar störst roll när man vill hålla vikten, men för de tidigare ”Biggest Loser”-deltagarna visade det sig att de måste träna – mycket. Många av de tidigare deltagarna jobbar idag med träning, som personliga tränare eller med att föreläsa om hälsa, och därför blir träningen en stor del av vardagen. Men för de flesta ser livet inte ut så, utan träningen är något som måste klämmas in på den tid man får över.

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

I studien delade forskarna in de tidigare deltagarna i två grupper. Hälften hade gått upp den största delen av vikten igen, över en sexårsperiod. Den andra halvan hade lyckats hålla vikten borta. I genomsnitt var deltagarna 37 kilo lättare vid studien än innan tävlingen, men den genomsnittliga viktnedgången direkt efter tävlingen var 54 kilo.

Annons

LÄS OCKSÅ: Books nytändning i Biggest loser: ”Är jättelycklig”

Genom olika tester och enkäter tog forskarna sedan reda på hur många kalorier deltagarna åt och förbrände varje dag. Och det visade sig att den stora skillnaden mellan de som lagt på sig vikten igen och de som höll sig smala var hur mycket de tränade.

Tidigare studier har visat att en stor viktnedgång ofta leder till långsammare ämnesomsättning. Forskarna drog här slutsatsen att även om förändrade kostvanor är ett måste för att lyckas gå ner i vikt, så är motionen viktigare när det gäller att hålla den nya vikten.

De deltagare som hållit vikten fick in i genomsnitt 80 minuters medelhård motion (exempelvis promenad) eller 35 minuters hård träning – varje dag.

Annons

Läs också: Bästa tipsen för dig som vill hålla vikten

80 minuters daglig promenad kan kännas som en omöjlighet för de flesta – men då ska vi komma ihåg att de flesta av oss INTE gått ner i vikt genom ett hektiskt tävlingsprogram på tv.

De allra flesta mår bra och håller en sund vikt genom att äta varierat, näringsrikt och lagom mycket, samt att röra på sig omkring 150 minuter i veckan. Det, i kombination med sunda vanor kring sömn, stress och alkohol.

Och när det känns som för stora krav – tänk då på hur hårt de tidigare ”Biggest Loser”-deltagarna behöver jobba.

Källa: Lifehacker   Foto: IBL

 

Viktcoachen: Så håller du vikten under vintern

Håll vikten under vintern.

Läs också: Viktcoachen: Så håller du vikten under vintern

Annons