Därför får du sämre balans med åldern – så bromsar du det
I takt med att vi blir äldre blir det mer vanligt att balansen blir sämre. Vilket så småningom kan leda till problem. Vi behöver ju trots allt balansen i många rörelser vi gör. Inte minst i basrörelser – som att ställa oss upp, eller gå.
Från 65 år och uppåt är det så många som 100 000 personer som råkar ut för fallolyckor. Ofta inte från några höjder att tala om. Det kan vara när man är ute och går eller när man kliver ner från en pall. 2 000 av de här olyckorna slutar i att personen dör.
Att fortsätta jobba med sin balans är viktigt hela livet. Men varför får vi egentligen sämre balans till att börja med? Och vad kan vi göra åt det?
Varför får man sämre balans när man blir äldre?
En sak man alltid kan göra är att ägna sig åt fysisk aktivitet. Det har dessutom visat sig både effektivt och kostnadseffektivt. Socialstyrelsen menar att inför fysisk träning för hemmaboende äldre skulle spara samhället pengar.
Här går vi igenom fler anledningar och åtgärder.
Vi förlorar muskelmassa
I och med att vi blir äldre så tappar vi muskelmassa. Det här brukar man säga börjar kring 40 år och kring 60 börjar förlusten gå snabbare.
Lever man ett stillasittande liv, och inte använder sina muskler, så kan man förstås också förlora muskelmassa tidigare än så. Vi behöver använda musklerna för att bygga upp dem, eller behålla dem.
Starka muskler behöver vi till mycket, inte minst för att orka hålla upp kroppen ordentligt och för att hålla stabila leder. Stabilare leder ger i sin tur ger bättre balans.
Det kan du göra: Fortsätt styrketräna hela livet. Det ökar muskelmassan oavsett hur gammal du är. Dessutom är det bra för bentätheten. Man har också sett att styrketräning hos äldre minskar risken för att falla.
Vi rör för lite på oss – och blir mindre rörliga
Överhuvudtaget så behöver kroppen rörelse hela livet. Det är inte alls ovanligt att ju äldre vi blir desto mindre rör vi oss. Utöver muskelmassan vi förlorar så blir vi också stela och mindre rörliga.
Och blir vi begränsade i våra rörelser så får vi sämre balans.
Det kan du göra: Fortsätt röra på dig hela livet och träna gärna rörlighet, yoga eller liknande för att fortsätta hålla dig rörlig.
Synen förändras
Synen påverkar balansen i allra högsta grad. Och synen är också något som försämras med åldern. Ofta ser vi till exempel sämre i mörker till att börja med. Men längre fram brukar synen försämras generellt. Vi får svårt att avgöra avstånd, vilket hänger ihop med balansen.
Det kan du göra: Var uppmärksam på hur din syn förändras och gå till optiker regelbundet för att få hjälp att se så bra du kan.
Fötterna blir också svagare
Med åldern kan fötterna få sämre blodcirkulation och leder och muskler blir svagare även här. Ska vi ha bra balans är fötterna viktigt att vara stabil i.
Det kan du göra: Glöm inte bort fötterna när du tränar. Det finns övningar att göra som hjälper till att bygga muskler och göra fötterna starkare och stabilare.
Vi får mindre koll på kroppen
När vi blir äldre kan vår kroppsmedvetenhet minska då nervreceptorerna blir mindre effektiva. Det gör att du kan få svårare med koordination och får sämre känsla för var du har kroppen. Vilket såklart påverkar balansen.
Det kan du göra: Träna även inslag av koordination och gärna yoga som brukar vara bra för kroppsmedvetenhet.
Vi får sämre reaktionsförmåga
Våra reflexer är kanske inte riktigt lika på hugget längre när vi blir äldre. Det här gör att vi inte heller alltid blir lika snabba i att hitta balansen när vi behöver den.
Det kan du göra: Det är förstås inte fel att träna sin reaktionsförmåga. Utöver att även träna muskler och kroppskontroll.
Självklart ska du också fortsätta att träna balansövningar!
Källa: Vårdguiden Foto: TT