Stor guide: Välj rätt skor för din träning
Att gympa i sina löparskor är ungefär som att åka längdskidor i slalompjäxor – alltså inte att föredra. Det säger Maria Kuperion, ortopedtekniker och expert på träningsskor.
– Det är jätteviktigt att välja skor utifrån den aktivitet du håller på med, allt för att undvika skador. Sedan är ju fötterna olika från person till person så där får man prova sig fram, säger hon.
Varför är skon så viktig?
– Träning innebär en påfrestning för kroppen. När du exempelvis hoppar under ett gympapass belastas kroppen med ungefär 5–6 gånger din kroppsvikt. Då krävs det en bra sko som dämpar trycket.
–Vid löpning utsätts kroppen för en upprepande belastning. Är foten då felställd kan det ge skador. Många har fötter som pronerar, det vill säga tippar lite inåt. Då behövs skor som motverkar detta.
Hur ska jag tänka när jag väljer skor?
– Det finns några riklinjer att utgå från:
- Fotens form. Är den bred eller smal? Har du högt eller lågt fotvalv?
- Hur tung är du? Ju tyngre du är, desto mer stötdämpning behövs.
- Vad tränar du och på vilket underlag? Välj en sko som är framtagen för att passa ett visst rörelsemönster. Gympa kräver alltså en inomhussko och löpning en löparsko. De är framtagna för att ge foten olika typer av stöd.
Läs också: Expertens tips för skadefri löpning
Om du ska köpa exempelvis en löparsko för första gången är det jätteviktigt att ta professionell hjälp. Det kan du få i de flesta sportbutiker numera. Där kan du se hur din fot reagerar vid löpning och vilken typ av sko som passar just dina fötter.
Vilka vanliga fel gör vi när vi köper träningsskor?
– Det allra vanligaste är att man använder samma sko till all typ av träning. Nu ska man naturligtvis inte gå och köpa fem olika par skor, men tänk till exempel på att en inomhussko ska användas inne och vice versa. När det gäller löpning och promenader kan man satsa på samma sko, för det är ju samma rörelse i stort sett. Trenden med tunna och lätta skor har tyvärr lett till många skador. En sådan sko fungerar bara om man är vältränad och har en riktigt bra kroppskontroll. De allra flesta behöver skor med någon form av stöd. Sedan är det tyvärr vanligt att man väljer skor utifrån hur de ser ut snarare än hur de fungerar. Det är inte alltid så lyckat.
Vilka problem kan fel skor ge?
– Vi brukar säga att fel skor kan ge skador ända från tårna och upp till höfterna. Det kan handla om allt från hallux valgus och hälsporre till benhinneinflammationer och knäproblem. Problemet kommer då från att foten är felställd, antingen av naturen eller av att skorna ger fel stöd.
Borde vi träna fötterna mer?
– Ja, absolut, de glöms ofta bort. Du kan träna dem med något så enkelt som att plocka upp pennor med tårna, knöla ihop en handduk eller gå barfota i sand eller gräs.
Hur ofta ska man byta sina skor?
– Antingen får man räkna i löpmil och då ska en sko klara 100–150 löpmil. Det är cirka tre mil i veckan under ett år. Springer man inte så mycket bör man byta vartannat, vart tredje år. Efter tre år börjar skons mellansula torka och ger då inte samma stöd och stötdämpning som när den är ny.
Så hittar du rätt skor för din aktivitet
15 snygga skomodeller som passar din träning
Läs också: 15 snygga skomodeller som passar din träning