Fråga träningsexperten Börja träna Träna hemma Löpning Gratis träningsprogram Se ''månadens övning'' Börja med yoga

Stort test av promenadskor – här är våra favoriter

09 jun, 2023
MåBra:s PT Sandra Hiort visar skor
Foto: Mia Zettermark
Oavsett om du vill gå en snabb promenad på asfalt eller ge dig ut i tuffare terräng är det viktigt med bra promenadskor på fötterna.
Här är MåBra:s stora test av walkingskor och vandringskängor 2023. Vi listar våra favoriter – bland annat en budgetvinnare och en trekkingsko som är så snygg att vi gärna använder den på stan.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

MåBra:s redaktion har testat över 40 promenadskor och vandringskängor för vandringssäsongen 2023. Tillsammans har vi gått miljontals steg i olika väderlek och underlag för att testa skornas styrkor och svagheter. Vi har gått i hagel, regn och solsken. På asfalt, längs leriga stigar, i stan och ute i naturen. Varje modell har testats av minst två personer under minst två veckor – och tillsammans har vi valt ut våra favoriter.

Så får du ut mer av promenaden – träningsexpert Sandra Hiort ger 3 tipsBrand logo
Så får du ut mer av promenaden – träningsexpert Sandra Hiort ger 3 tips

Bäst i test: Skor för vandring

En bra sko för vandring och trekking är stabil och vattentät. Det är också viktigt att sulan ger ett bra grepp för leriga stigar, hala stenar och branta passager. Sulan behöver också skydda foten, så att vassa stenar inte går igenom.

– När det kommer till vandring kan du kan behöva gå upp en storlek från vad du vanligtvis har. Dels för att fötterna kan svälla om man går långt, men också för att foten och tårna behöver ha plats att röra sig för att du inte ska få blånaglar, säger Sandra Hiort, personlig tränare och MåBra:s träningsredaktör.

Favorit i terrängen OCH på kontoret: Anacapa Mid GTX, Hoka

Skotest: Roströda Anacapa Mid GTX från Hoka

Cirkapris: 2 699 kronor.
Här har vi en vandringskänga med både studs och stabilitet. Dessa snygga lättviktare i skinn och Gore Tex klarar både terräng och temperaturväxlingar. Den höga sulan tar sig lätt genom blött underlag och ovandelen pallar både hagel och regn. Dock kan du behöva gå upp en storlek för optimal passform, och räkna med att den smala passformen kräver lite bekantskap innan ni ger er ut på riktigt långtur tillsammans. Ett extra plus för att det här är en vandringssko som lyckats med konststycket att vara så snygg att man inte tvekar en sekund innan man sätter på sig den för en dag på kontoret.

Lätt att älska: Aerios Mid med Gore-Tex, Arc'teryx

Skotest: Ljusa Aerios Mid med Gore-Tex från Arc'teryx

Cirkapris: 1900 kronor.
Wow, vilka kängor! Det kanadensiska friluftsvarumärket Arc'teryx är att lita på. Den här superlätta vandringsskon sitter som ett smäck på foten och ger vristen stabilitet. Modellen finns även i en lägre variant. Överdelen är tillverkad av 100 procent återvunnen polyester och gore-texmembranet håller dig torr utan att foten blir för varm.

Modern och sportig: Terrex Free Hiker 2.0 GORE-TEX, Adidas

Skotes: Flerfärgade Terrex Free Hiker från Adidas

Cirkapris: 2 300 kronor.
Här har du en sko som är pålitlig som berget tack vare rejäla och påkostade material. Greppet i sulan tar dig upp för leriga backar och det slitstarka skosnöret gör att snörningen håller sig på plats hela vandringen. Det mörka skaftet smälter in i byxan och ger den lätta kängan intrycket av en vanlig låg sneaker till utseendet! Det här är garanterat en sko som inte bara tas på för vandring – den får lätt hänga med på promenaden i stan. Skon sitter åt bra över skenbenet och vaden (kanske mer än många är vana vid) – en funktion som tillsammans med det breda tåpartiet ger dig en stabil känsla. Tack vare Gore-Tex-membranet lever kängan upp till sitt vattentäta löfte och den något rundade undersidan blir en hjälpsam kompis som rullar dig framåt mil efter mil på leden! Aningen liten i storleken.

Trekkingfest: Bjerg Mid, Lundhags

Skotest: Olivfärgade Bjerg Mid från Lundhags

Cirkapris: 2 900 kronor.
Vandringskängor som tar dig långt! Trygga klassiker med lång livslängd om mockan vårdas rätt. Här samsas funktion fint med komfort, vibramsulan skapar ett grymt grepp och trots bra skydd mot väta har fötterna fått fin luft även efter ett par avverkade mil i rask takt. Modellen har en skön passform och inte den pjäxiga känslan som annars kan komma med den här typen av högskaftade vandringskängor. En outdoorsko att äga länge och som väcker sådan vandringslust att vi avviker från väg till stig – för att sen ta klivet utanför leden.

Maximalt grepp: Rover RB9X, Icebug

Skotest: Svarta Rover RB9X från Icebug

Cirkapris: 1899 kronor.
Få skor slår greppet man får med Icebugs modell Rover RB9X – som med sina kraftiga karbidtäckta dobbar gör att du tar dig fram stabilt i alla sorters terräng. Slirig lera och hala stenar är ingen match, vi kände oss ibland nästan farligt självsäkra. Det här är en sko för den äventyrliga, den passar lika bra för löpning som för vandring, och med ett embram av gore-tex håller sig foten torr. För att vara en så rejäl sko är modellen förvånandsvärt lätt. Men du kan behöva ge den här skon lite tid och gå in den ordentligt. Från början kan den nämligen upplevas som lite hård.

En pålitlig kompis: Delago GTX, Lowa

Skotest: Petrol- och limefärgade Delago GTX från Lowa

Cirkapris: 2 200 kronor.
Tyska Lowa har tillverkat vandringsskor och kängor sedan 1932 och vet vad de gör. Den här modellen är en rejäl, lite tyngre vandringssko med greppvänlig Vibram-sula och förstärkt tå. Gore-tex-fodret håller dig torr om fötterna samtidigt som skon andas bra. Modellen är speciellt framtagen för kvinnors fötter och formar sig fint runt foten. Den känns aningens tung och klumpig men å andra sidan är den superstabil i tuffare terräng, och det är ju precis det man vill ha. Med den här skon känner du dig trygg även på halkigt bergsunderlag.

Annons

Minimalistisk sko eller mycket dämpning?

  • Du kan välja skor med mycket dämpning eller en mer minimalistisk sko som inte är lika uppbyggd. Det finns inget av de två alternativen som per definition är bättre eller sämre. Däremot är det bra att förstå skillnaderna när du ska välja sko.

  • En minimalistisk sko, det vill säga en sko med väldigt lite dämpning, gör att foten får arbeta mer. Om målet är att få starkare fötter kan detta vara en anledning till att välja minimalistiska skor. Om man inte är van vid den här typen av sko är det viktigt att att man börjar promenera korta sträckor och ökar gradvis. Risken är annars att man drar på sig smärta i fötter och underben.

  • Fördelarna med en mer dämpad sko är att de är skonsammare mot fötterna och du kan också börja gå längre sträckor direkt, utan att foten behöver lika mycket tid att vänja sig. Risken för smärta i häl och framfot minskar påtagligt om du använder en mer väldämpad sko under dina promenader.

    Källa: Mattias Karlén, fysioterapeut på Ortomed Linköping.

Multifunktion: Modeller för både promenad och löpning

Skor för löpning är i regel mer dämpade och passar bra för dig som vill varva promenad och jogg. Men innan du köper en löpsko bör du fråga dig själv vad du kommer göra mest, tipsar fysioterapeuten Mattias Karlén. Det går att promenera i en löparsko men man behöver komma ihåg att dämpningen inte är optimalt anpassad för detta.

– Skillnaden mellan walkingskor och löparskor är att walkingskon är mer stabil i sidled och har en dämpning främst anpassad för en tydlig hälisättning. Av denna anledning är det klokt att välja walkingskor om skon främst ska användas till promenader, och det är extra viktigt om du har eller har haft hälsmärta, säger Mattias Karlén, fysioterapeut på Ortomed Linköping.

En ny favorit: Fresh Foam X Hierro, New Balance

Skotest: Flerfärgade Fresh Foam X Hierro från New Balance

Cirkapris: 1 795 kronor.
Det här är egentligen en modell för löpning i skogen men den fungerar precis lika bra för promenader. Skon är superlätt och känns knappt på foten trots att den, tack vare fresh foam-sulan, dämpar skönt och dessutom ger ett bra grepp med en yttersula av vibram. Modellen sitter fint även på bredare fötter, men är lite små i storleken så man kan behöva gå upp en halvstorlek. Ett extra plus för de snygga färgerna – vilket gjorde att den här skon snabbt blev en favorit som användes för träning men också på jobbet.

Som en karamell på asfalt: Bondi 8, Hoka

Skotest: Bondi 8 i rosa och gult från Hoka

Cirkapris: 2 000 kronor.
En väldämpad löparsko från Hoka som ger fin studs även till promenadsteget. Normala i storleken och satt fint på våra testare, som båda har breda fötter. Det tog en stund att gå inskorna men blev sedan en trogen följeslagare när kilometrarna skulle avverkas. Ovandelen i delvis återvunnen mesh står emot väta hyfsat bra, men skorna är så fina att det nästan tar emot att bege sig ut i skog och mark med dem (testskorna var ljuvligt sorbetfärgade som på bilden). De är helt enkelt för snygga för tyngre skogsrundan – men en solklar favorit till och från (och på) jobbet. Oräkneliga är också komplimangerna vi fått för dessa karameller till skor.

Rejäl men lätt: Gel trabuco 11, Asics

Skotest: Korallfärgade Gel trabuco 11 från Asics

Cirkapris: 1 699 kronor.
Det här är egentligen en sko för terränglöpning – men den passar lika bra för raska promenader. Asics Gel-Trabuco 11 har en fantastisk passform. Redan vid första provturen sitter de skönt. De trivs allra bäst i terrängen, där den patenterade yttersulan håller vad den lovar och du går halkfritt i allt från branta backar till på blöt asfalt. Skon har också bra stötdämpning och det känns tryggt med skyddsplatta speciellt utformad för att skydda mot ojämnt eller vasst underlag. Passar ett pronerande steg och håller normal storlek.

Budgetfavorit: Astroide Trail GTX 2.0, Reebook

Skotest: Svarta Astroide Trail GTX 2.0 med lila detaljer, från Reebook

Cirkapris: 899 kronor.
En riktig kompis i allt från ösregn och skogsmark till solsken och stadsliv. Astroide Trail är en modell för främst terränglöpning men den passar utmärkt för promenader också, både i terräng och på asfalt. Den är dessutom så snygg att den gärna får hänga med på foten till kontoret. Med andra ord en allsidig kompis som snabbt blev en favorit. Priset gör även plånboken glad. Membran i gore-tex håller foten torr, som exempel kom vi hem med torra fötter efter en halvtimmes promenad i väldigt intensivt vårregn.

Annons
Så vet du om det är dags att investera i ett par nya

Experten: 3 tips när du ska hitta rätt sko för dig

  • En sko ska sitta bra på foten – det är viktigare än dämpning och andra funktioner. Känns skon inte skön på foten är det ingen sko för dig.
  • Skon ska inte glida runt över hälen och det ska finnas lite utrymme över framför din längsta tå. Du ska kunna vicka på tårna framme i skon.
  • Har du lite olika stora fötter - anpassa skostorleken efter den lite större foten.

Källa: Mattias Karlén, fysioterapeut på Ortomed Linköping.

Bästa promenadskorna för regniga dagar

När du inte vill ha en tyngre vandringskänga men ändå hitta en sko du kan lita på i regn och rusk finns ett stort utbud – och många härliga färger.

Urban lättviktare: Ullevi GTX W, Zero°C Shoes

Skotest: Gula promenadskor från Zero°C Shoes

Cirkapris: 1 699 kronor.
Perfekt sko för stadsmiljö, från det norska skomärket Zero C Shoes. Denna lågt skurna lättviktare trivs direkt på foten och lyckas kombinera skön stil med funktion. De senapsgula kompisarna tog oss runt såväl kontorsmiljö som långa helgpromenader. Skorna har en bra andningsförmåga samtidigt som membramet från Gore-Tex ser till att hålla dig torr i både regn och rusk. Perfekta och pigga skor för urban upptäckarlust som garanterat följer med på semester-weekends både inom och utom Sverige.

Pålitlig i alla väder: Ridgerider 6 GTX, Reebook

Skotest: Flerfärgad promenadsko från Reebook

Cirkapris: 899 kronor.
En rejäl och rymlig promenadsko med tjock sula, goretex-tyg på ovansidan och förstärkt tå som skyddar fötterna mot slask, lera och regn. Eftersom skon är lättviktig, och faktiskt ganska snygg, passar den lika bra till vardags i stan som till skogspromenaden med lättare terräng – precis det som tillverkaren också trycker på. Mellansulan håller vad den lovar när det kommer till stötdämpande EVA-material, och steget känns mjukt och har ett bra grepp. Trots att skon är av bredare modell passar den smalare föter, som då får lite mer svängrum (och det är bra att få plats med en tjockare strumpa till hösten). Enda minuset är att skon inte andas jättebra och blir något för varm när sommarsolen tittar fram.

Annons

Snyggt och funktionellt

Vi säger hurra för att det numera är inne att använda sneakers och promenadskor vid (nästan) alla tillfällen. Och då är det lika bra att välja modeller som inte bara är snygga – utan är snälla mot dina fötter samtidigt.

Förlänger promenadsäsongen: Integrity Walker, Saucony

Skotest: Vit promenadsko från Saucony

Cirkapris: 1 550 kronor.
En neutral walkingsko som lovar och levererar god följsamhet. Foamfit-sulan känner av foten och anpassar sig omedelbart. Inget skav eller behov av att gå in nya skor här inte! Normal i storleken och bonus för den omslutande känslan. Yttersulan i gummi funkar på alla underlag och klarar till och med av en våt berghäll. Bonus för ovandel i fullnarvsläder som gör det behagligt att promenera även när det är kallt och fuktigt ute. Det här blir de första skorna på vårpromenaden och de sitter säkert på långt in på hösten. Varma sommardagar blir foten lite för varm.

Propert på foten: Sneakers, Tamaris Active

skotest, ljusblå promenadskor från Sneakers, Tamaris Active

Cirkapris: 1300 kronor.
Lika fin för promenad i stan som i skogen. Modellen har förstärkt tåparti och förstärkt häl. Vi uppskattade dem särskilt under skogspromenaderna, där man studsar fram och får bra grepp i backar och över stock och sten. Ett extra plus för sulorna som fyller ut fotvalvet och ger extra dämpning i hälen.

Solklar för varma sommardagar: Eli RB9X, Icebug

Skotest: Gula promenadskor från Icebug

Cirkapris: 1 399 kronor.
En sko för dig som söker en snygg, sportig vardagssko men bra passform. Den luftiga designen gör skon extra bra på sommaren när det är varmt. Enkel att ta på och av tack vare den elastiska dra på-knytningen. Sula med extra bra grepp, vilket är Icebugs signum. Överdelen i mesh är gjort av 100 procent återvunnet material och skon kan köras i tvättmaskinen på 30 grader. Finns i åtta härliga färger, varav den härligt gula är ny för säsongen. I jämförelse med andra promenadskor med mer dämpning kan denna modell kännas lite platt, men passformen är utöver det vanliga.

Mångsidig: Transport, Hoka

Skotest_ Ljusa promenadskor från Hoka

Cirkapris: 2 050 kronor.
Hoka själv beskriver den här modellen som en "pendlarsko" och det stämmer så bra. Detta är en lågviktig, mångsidig favorit som är lika skön att gå i på asfalt som i skogen. Dämpningen ger en härlig studs i steget. Modellen är dock inte vattentät, även om den har en tåförstärkning som hjälper till att hålla tårna torra även om du går i vått gräs.

Rullar fram: WK 400, Keen

Skotest: Gula promenadskor med svarta detaljer från Keen

Cirkapris: 1 700 kronor.
Här har vi en spännande sko, speciellt framtagen för aktiv vandring i alla miljöer. Den speciella sulan, så kallad keen curve-teknologi, gör att fler muskler aktiveras än om du använder vanliga promenadskor. Den kan kännas ovan till en början men när kropp och steg vant sig ger skorna faktiskt den utlovande känslan av konstant framåtrörelse. Ovandelen i mesh ger utmärkt ventilation och en speciell antibakteriell behandling gör dem fria från oönskad lukt. Men där luft åker in och ut tar vätan samma väg, så ingenting att bära när det hällregnar. Modellen är ganska stor i storleken och passar även breda fötter.

För smala fötter: Sneakers, Rieker R-evolution

Skotest, mörkgrå och ljusrosa sommarsneaker från Rieker R-evolution

Cirkapris: 950 kronor.
En nätt sommarsneaker med mjuk och skön fotbädd. Sitter fint på våra två testare som båda har smala fötter. Vävd ventilerande textil i ovandelen med uttagbara innersulor i memo-soft. Skorna har bekväm stötdämpning men kan kännas lite hårdare om man jämför med andra promenadskor med mycket tjock sula. Ett utmärkt alternativ om man föredrar att känna kontakt med marken.

Så gick testet till
_

ett gäng skor som var med i skotestet
Foto: Mia Zettermark

Varje skomodell har testats av minst två personer under minst två veckor. Vi har gått i olika väderlek och underlag för att testa skornas styrkor och svagheter.

I testpanelen:
Jennie Sandberg, chefredaktör
Mia Zettermark, redaktionschef
Sandra Hiort, editionschef
Emelie Isacsson, hälsoredaktör
Sara Frisk, hälsoredaktör
Linn Seipel, digital redaktör
Rosanna Berg, digital reporter
Nina Nyström, redaktör
Lovisa Svedlund, digital redaktör
Hannah Bergroth, digital reporter
Elisabeth Granseth, reporter

Annons