Är styrke- eller konditionträning bäst? Experten svarar!
Styrka eller konditionsträning, vad ska du prioritera? Svaret beror på vem du är, vad du vill uppnå med träningen, vad du har för intressen, om du har några skador eller sjukdomar, hur gammal du är, hur din hälsa är och vad som är möjligt för dig att få in i din vardag.
Vissa tränar för att gå ner i vikt, andra vill bli starkare. En del tränar för att delta i tävlingar, medan andra tränar för att det är roligt eller för att de har förlorat ett vad och måste delta i ett maraton.
Anledningarna till att folk tränar är lika många som svaren är på frågan vad du bör prioritera när det gäller att träna styrka och kondition. Det bästa och mest ideala är naturligtvis att träna en kombination av både styrka och kondition – men sett ur ett rent hälsoperspektiv är svaret konditionsträning.
Hjärtat är vår viktigaste muskel
Hjärtat är vår viktigaste muskel och behöver både kärlek och omsorg. Konditionsträning är viktigt för att förebygga hjärt-kärlsjukdomar, som varje år är orsaken till mer än 50 procent av alla dödsfall. Konditionsträning hjälper till att minska risken för hjärtattack, stroke, hjärtsvikt och andra former av hjärt-kärlsjukdom.
Samtidigt är vi medvetna om att styrketräning förhindrar ett antal andra sjukdomar. Vi vet också mer och mer om vikten av styrketräning relaterad till balans och minskad risk för fallolyckor hos äldre, vilket i sin tur kommer att minska antalet fallskador och den rehabilitering detta kräver.
Det är därför svårt att svara att en form av träning bör prioriteras framför den andra.
Ge dig mer beröm
Det viktigaste är att du gör någon form av fysisk aktivitet. Att det är roligt och något du gillar att prioritera i vardagen är också mycket viktigare än om det är den ena eller andra typen av aktivitet.
Om du älskar att dansa, dansa! Om poolen ger dig glädje och önskan att träna, fortsätt simma! Om du älskar att klättra i bergstoppar på sommaren och gå mil efter mil på vintern, tror jag att det är det bästa svaret på frågan om vad du ska göra.
Gör vad som ger dig energi och glädje i vardagen, så länge det innebär ökad hjärtfrekvens och svettpärlor i pannan. Vi rekommenderas att vara fysiskt aktiva med måttlig intensitet i minst 150 minuter per vecka.
Detta kan och bör spridas över alla sju dagar i veckan, men det är inte heller någon kris om det blir dagar med lägre aktivitetsnivåer, så länge du är medveten om vikten av träning och aktivitet.
Om du uppfyller kravet på vecko-aktivitet med måttlig intensitet kan det hjälpa till att förhindra typ 2-diabetes, fetma, högt blodtryck, osteoporos, olika cancerformer och hjärt-kärlsjukdomar. Fysisk aktivitet har också en mycket positiv effekt på din mentala hälsa. Rekommendationerna gäller alla målgrupper, både barn och ungdomar, såväl som vuxna och äldre.
Hur mycket måste man träna?
Jag får fortfarande frågan; ”Hur mycket måste jag träna varje vecka?” Detta är också en fråga med många svar och som sällan är lätt att svara. Naturligtvis har vi myndigheternas rekommendation om fysisk aktivitet, liksom forskningens råd för att uppnå framsteg på detta sätt, men detta passar sällan in i människors vardag.
Klienter kommer ofta till mig med blicken i golvet och säger att de inte har tränat så mycket som de hade planerat och ville. Den här typen av dåligt samvete är sällan praktiskt. Mitt råd är att vi måste sluta lägga energi på att bli besvikna över oss själva. Inte bara när det gäller träning, utan i vardagen i allmänhet.
Vi räcker inte till överallt och då får det vara så. Antingen måste du lägga till mer vila i ditt veckoplan, prioritera annorlunda eller börja vara nöjd med vad du faktiskt får. Det är inte en bra känsla om du ständigt går runt och känner att du alltid ska göra mer.
Höstens mål borde vara att ge dig själv lite mer beröm. Var nöjd med vad du faktiskt fick till. Om det bara var ett enda träningspass den här veckan, så var det så. Ett pass är bättre än inget pass. Om springturen blev 3 och inte 5 km, är det okej. Du kom åtminstone ut. Om du bara gjorde en omgång axelövningar och inte två, så är det okej det också.
Var inte så hård mot dig själv, kom inte med pekfingrar hela tiden och berätta för dig själv att du borde bli bättre! Prata snarare snällt med dig själv, motivera dig själv att genomföra den plan du skapade, göra realistiska avtal med dig själv, men viktigast av allt, följa dessa avtal.
Hellre en dag i veckan i månader
Det är mycket bättre att du tränar en dag i veckan i flera månader, än att du tränar tre dagar i veckan i två veckor och sedan blir uttråkad, känner att du inte har tid och sedan ger upp hela träningen.
Boka in träningstid i kalendern, packa väskan kvällen innan, ha väskan i bilen när du åker till arbetet, kom inte med dåliga ursäkter för att undvika träning och kom ihåg; Du kommer aldrig ångra ett träningspass.
I många aktiviteter är det möjligt att träna både styrka och uthållighet i samma pass, och för många är det en bra kombination för att uppnå resultat. Om du är överviktig kommer det att vara effektivt med konditionsträning när det gäller viktminskning, men samtidigt kommer du att dra nytta av styrketräning eftersom ökad muskelmassa resulterar i ökad ämnesomsättning.
Satsa på en vardagskropp
Om du konditions-tränar regelbundet bör du också styrketräna. Större muskelmassa ger ökad arbetsekonomi under löpning, skidåkning och cykling, samt är skadeförebyggande
Överfört till vardagen kommer vi alla att dra nytta av både konditionsträning och styrketräning, eftersom vi behöver kunna gå i trappan för att arbeta, springa efter barnen i trädgården, bära barnvagnen uppför trapporna och springa efter bussen.
Om du är otålig och vill se resultat snabbt kan styrketräning vara det svar du letar efter. Om du tränar styrka ser du resultat fyra gånger så snabbt som med konditionsträning, det tar mycket längre tid att träna.
Det är aldrig för sent att börja träna och du behöver inte vänta tills den första hjärtattacken innan du snör på dig dina gymnastikskor och kommer igång. Hitta den aktivitet du tycker om, skapa rutiner och hålla dem hela hösten!
Av: Christian Torp/KK Foto: TT
LÄS MER:
De här dagarna bör du hoppa över träningspasset
3 saker du alltid bör göra direkt efter ett träningspass
Jennifer, 26: Jag hittade rätt träning – och blev mycket friskare!