Testa nya träningstrenden "plogging" – för en god sak
Att plocka upp någon annans skräp på gatan är kanske inget många av oss är sugna på. Men om man gör det till en sport då?
Nya träningsformen ”plogging” är nämligen en kombination av jogging och skräpplockning – med syfte att uppmuntra människor att inte skräpa ner, samt att lyfta på tabut kring skräpplockning och ändra den negativa attityden.
Läs också: Ny studie: Så påverkar löpning ditt skelett
Multisportaren Erik Ahlström är ambassadör för Håll Sverige rent och är den som ligger bakom projektet Plogga, vilket står för ”Plocka skräp och jogga”. Nu vill han att fler hakar på.
– Målet är en nollvision. Människor ska vara stolta över sin miljö. Om alla plockade upp skräpet när de såg det skulle det bli rent så snabbt, säger han till MåBra.
Han har bott i Åre i 18 år, och redan där anordnade han populära skräpplockardagar. Men sedan flyttade han till Stockholm – och insåg att storstaden ligger efter många av världens storstäder när det gäller renhållning.
– Vi har nog haft det lite för bra i Sverige. Vi förstår inte värdet av att hålla rent, många tänker istället ”Det är upp till kommunen att sköta” och tittar ner i telefonen istället, säger Erik Ahlström.
Läs också: Svenska klädkedjorna tar upp kampen mot plastpåsarna
Att plogga, eller skräpplocka, handlar inte om att peka finger, förklarar Erik. De som vill ha det rent omkring sig får helt enkelt ta tag i det själva. Men för att förändra attityden hos kommande generationer behövs mer undervisning i skolorna, tycker han.
– Vi vill få in det här mer hos barn och unga, satsa på utbildning i skolorna. Ju mer man belyser problemet desto större chans att något händer, säger han.
”Så himla enkelt”
Maja Tesch är en som har gjort det och blivit ambassadör för ”plogging”-rörelsen, och Metro hängde med henne på en 10-kilometersrunda i Stockholm. Allt hon hade med sig var en tom plastpåse att lägga skräpet i.
– Det är så himla enkelt, säger hon till Metro.
Läs också: Springprogram: 10 km på 10 veckor!
När påsen är full ber hon en frukthandlare om en ny. Se filmen här!
Alla kan plogga – det handlar inte om prestation i form av längd, tid eller hur mycket skräp du hittar.
På Ploggas nystartade hemsida kan kan läsa att det i Sverige slängs 2 800 000 fimpar per dag, och en fimp förorenar 2 liter vatten. Och visste du att det tar 20-25 år att bryta ner ett litet tuggummi? Eller ofattbara 450 år att bryta ner en PET-flaska?
– Sverige är inte så rent som vi tror, säger Erik Ahlström.
Vill du ha mer exakta siffror på hur mycket vi skräpar ner? Läs Håll Sverige Rent:s Skräprapport för 2017.
Sugen på att testa plogging och göra en god gärning för miljön?
Under Almedalsveckan, 2-9 juli, kan den som vill delta i ”Plogga för havet”, som kommer att genomföras tisdag-fredag, kl 08.00-08.45.
Samling framför stora scenen i Almedalsparken. Havsmiljöinstitutet tillhandahåller påsar att samla skräpet i. Alla är välkomna att delta och på detta sätt förena nytta med nytta (och nöje).
Har du inte skor med dig så kommer Salomon ha utlåningsskor på plats
Läs mer om plogging här!