Fråga träningsexperten Börja träna Träna hemma Löpning Gratis träningsprogram Se ''månadens övning'' Börja med yoga

Morgonträning skulle kunna minska risken för cancer

19 okt, 2020
Forskare tror att det kan finnas flera fördelar med att få träningen avklarad redan i ottan – inte minst när det gäller att bekämpa cancer.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

7 Enkla träningsformer på hemmaplanBrand logo
7 Enkla träningsformer på hemmaplan

Är du en morgonpigg typ som enkelt börjar dagen med ett intensivt träningspass? Grattis till dig i sådana fall! För oss andra känns den här nyheten kanske inte som något att fira.

Vi vet sedan länge att träning och en aktiv livsstil kan minska risken för flera typer av cancer, framförallt när det gäller bröstcancer, tjock- och ändtarmscancer och livmoderkroppscancer. Träning hjälper dessutom till att hålla vikten på en sund nivå, vilket också är till hjälp då övervikt och framförallt fetma ökar cancerrisken.

Exakt vad det är i träningen som håller cancern borta vet man inte ännu, men det kan vara flera faktorer som spelar in – bland annat hur det påverkar våra hormoner, att det stärker immunförsvaret och att motion håller igång magen och tarmarna.

Cancer, sömn och träning

Men spelar det någon roll när på dygnet man tränar? Efter en ny studie tror forskare att det kan finnas ett samband.

Människans dygnsrytm, eller cirkadiska rytm som det också kallas, tros också kunna påverka risken att utveckla cancer. Man har bland annat sett att personer som jobbar under nattetid har en förhöjd cancerrisk, framförallt när det gäller bröstcancer. Så en bra sömn är också ett bra skydd.

Annons

Och en sak som kan gynna sömnen är: Träning.

För att se om hypotesen att träning kan minska cancerrisken ytterligare om det utförs på ett sätt så att den även maxar sömnen, så analyserade man data från 2795 deltagare i en stor spansk cancerstudie.

Deltagarna följdes mellan åren 2008-2013 och av dessa hade 781 kvinnor bröstcancer och 504 män prostatacancer, och dessa personers träningsvanor tittade man lite extra på. Dessa jämfördes med randomiserat utvalda deltagare av samma kön och i samma ålder som inte hade cancer. Ytterligare frågor om träningsvanor ställdes till samtliga.

Träna på morgonen – så börjar du.
Det finns många positiva faktorer med att träna på morgonen!

Minskade risken för cancer med 25 procent

Enligt resultatet hade träningspass mellan 08:00-10:00 på morgonen störst samband med cancerfrihet. Bara sju procent av de med bröstcancer tränade då, och nio procent av kontrollgruppen. Forskarna räknade ut att risken att utveckla bröstcancer var 25 procent lägre för de som tränade på morgonen, jämför med att inte träna alls.

Annons

Dock visade sig samma siffra gälla för prostatacancer och kvällsträning! Att träna mellan kl 19 och 23 minskade prostatacancerrisken med 25 procent, jämfört med att inte träna alls.

Faktum var att variationerna i resultaten var väldigt stora – från att träningen kunde minska risken för cancer med 56 procent, till att det skulle kunna öka risken med 20 procent. Siffrorna ovan är alltså en sorts medelvärde.

Men trots de svårtolkade resultaten tror de spanska forskarna att studien kan ha betydelse för framtida forskning.

Östrogen och melatonin påverkar cancerrisken

De menar också att de positiva effekterna av morgonträning kan ha att göra med östrogen. Höga östrogennivåer kan ge ökad risk för cancer, och träning kan minska östrogennivåerna. Östrogenproduktionen är enligt tidigare forskning som mest aktiv på morgonen.

Det kan också hänga ihop med produktionen av sömnhormonet melatonin. Hormonet har skyddande effekter mot cancer och bildas naturligt i kroppen när vi ska bli trötta och sova. Att träna på kvällen kan bidra till att minska melatoninproduktionen och därför vara sämre ur ett cancerperspektiv än att träna på morgonen.

Annons

Studien har som sagt sina brister, och man har heller inte tagit hänsyn till deltagarnas kostvanor eller sömnvanor, vilka kan spela en stor roll i frågan om cancer.

En slutsats vi åtminstone kan dra är att träning ÄR viktigt för att minska risken för en mängd olika sjukdomar – och hellre att du tränar kl 22 om det är då det passar dig bäst, än att du inte tränar alls!

Källa: Cancerfonden, Medical News Today, Hjärnfonden Foto: TT

Läs mer:

Vill du börja träna på morgonen? Undvik dessa 7 misstag

Frukost eller inte före morgonträningen? Dietistens tips!

8 sköna yogaövningar som ger bästa starten på morgonen

Annons