Här är de 10 vanligaste frågorna om träning – PT:n svarar
Hur ska jag träna för att gå ner i vikt?
– Även om man vill gå ner i vikt så kan det vara bra att fundera på vad man mer vill med sin träning. Man kanske vill må bättre, bli piggare, känna sig starkare, orka gå längre …? Om man bara fokuserar på vikt är risken att det blir tråkigt och att träningen inte blir av.
Det allra bästa är alltid att hitta en träningsform som du tycker är rolig och som du kan tänka dig att hålla på med ett tag. För det tar tid att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt. Näst bäst är att bestämma sig att träna något som man kan tänka sig göra ändå och att då sätta upp mätbara och konkreta mål.
Sedan beror det också på var du startar, hur mycket du tränar idag, med mera. Det gäller att inte gå ut för hårt eftersom du ska hålla också och kunna fortsätta träna, att inte skada dig genom att ta i för mycket bör vara huvudfokus i början.
Med det sagt – effektiv träning för att få resultat generellt brukar vara att kombinera konditionsträning och styrketräning. Du vill bygga muskler både för att minska skaderisken och för att mer muskler ökar din basförbränning.
Varierad konditionsträning där du ibland tränar lågintensivt och ibland högintensivt är också bra – och drar igång din förbränning. En risk med att bara träna högintensivt kan vara att vi ofta blir hungrigare av det, och kan då lätt äta mer efteråt.
Därmed absolut inte sagt att vi inte ska göra det – det är bra träning, men varva gärna hög och lågintensiv träning, även för att bygga upp dig. Träning generellt gör oss ofta också mindre sötsugna, så bara att träna i sig kan vara hjälp på flera sätt när man vill gå ner i vikt.
Hur ofta ska jag träna?
– Hur ofta du ska träna beror helt på vad du tänker göra, vilka resultat du vill ha, vad du har för utgångsläge och hur mycket du tränar idag. Det gäller också att stegra upp träningen lite i taget så att kroppen håller.
Vi ska gärna röra på oss varje dag, och egentligen lite varje timme. Vi rekommenderas att som minst träna styrkeövningar 2–3 gånger i veckan samt få upp pulsen en halvtimme 5 dagar i veckan med till exempel snabba promenader. WHO:s nya riktlinjer för träning hittar du här!
Vill man utvecklas i sin träning – bli snabbare, starkare, få bättre kondition … så brukar det vara bra att träna minst tre pass i veckan. Vill man bara behålla sin form kan det räcka med två. Men det är som sagt individuellt och beror på flera faktorer.
När är bästa tiden att träna? Är det på morgonen?
– Bästa tiden att träna är den tid då du känner att du får ut mest av den träning du ägnar dig åt. Du kanske orkar ta i som mest på eftermiddagen eller kvällen? Du kanske har lättast att få träningen att bli av på morgonen? Du kanske kan få sällskap på träningen efter jobbet och det motiverar dig att träna hårdare?
Det här med att man ska träna på morgonen kommer från att man bränner aningens mer fett, om det är det man är ute efter, om man tränar på morgonen före frukost. Men du förbränner lika många kalorier på ett pass vare sig det är morgon eller eftermiddag. Och skillnaden må finnas men är så liten att du istället bör fokusera på vad som passar din kropp bäst.
Men tycker man det är skönt att ha träningen gjord direkt på morgonen och har lika mycket energi att lägga i sitt pass som man har senare på dagen så kan morgonträning såklart vara ett jättebra alternativ.
Vad är aerob och anaerob träning?
– När vi tränar aerobt så hinner kroppen hela tiden ta upp så mycket syre så att den orkar fortsätta röra sig. Den hämtar energi från främst kolhydrater men även fett och orkar hålla på länge. Tränar du uthållighetsträning som inte är så intensiv så tränar du aerobt.
När vi går över på anaerob träning så orkar vi inte hålla på lika länge då kroppen inte syresätts lika bra. Vi får alltså inte lika mycket syre och risken är att man får mjölksyra. Här använder kroppen glukos som bränsle.
Under ett träningspass växlar man ofta mellan aerob och anaerob träning, om det är ett pass där man tar i lite mer emellanåt.
Hur lång tid tar det innan man ser resultat av träning?
– Det här är också väldigt individuellt och beror på vad du tränar, hur ofta och vad du har för utgångsläge. Men om du till exempel börjar träna på gym eller börjar träna kondition från att inte har rört på dig mer än nödvändigt så kommer du troligtvis märka någon typ av effekt ganska snabbt.
Redan efter ett par veckor kan du märka skillnad om du tränar tre gånger i veckan. Speciellt på konditionen. Är det muskler du vill bygga så känner man sig vanligtvis starkare efter några veckor.
Kan man träna med träningsvärk?
– Du ska inte träna om det gör riktigt ont, då är risken att du felbelastar muskler och skadar dig. Men annars är det inte farligt att träna med träningsvärk. Att röra på sig kan vara bra eftersom det får igång blodcirkulationen.
Men däremot kan det vara bra att tänka på att man kan skjuta på musklernas återhämtning en aning när man tränar. Värm gärna upp lite extra och när du tränar och varva ner efter passen, för att ge kroppen bra förutsättningar.
Vad är isometrisk träning?
– Isometrisk träning är samma sak som statisk träning, det vill säga att man stannar i en rörelse där musklerna jobbar. Som i plankan eller jägarvila. Man skulle också kunna beskriva det som att man motstår att göra en rörelse.
– I isometrisk träning övar man kroppskontroll och stabilitet. Här är exempel på några isometriska övningar som du kan göra hemma.
Vad är dynamisk träning?
– Till skillnad mot isometrisk träning där man är stilla så rör man på sig i dynamisk träning. Man brukar också prata om till exempel dynamisk rörlighetsträning vilket alltså helt enkelt betyder att man tränar rörlighet i konstant rörelse. När man stretchar dynamiskt så stretchar man i rörelse …
Hur får jag träningsmotivation – och behåller den?
– Hur man får träningsmotivation är en av de absolut vanligast återkommande frågorna och det tråkiga svaret är att man behöver komma fram till själv vad det egentligen är som motiverar en och prova sig fram vad som fungerar.
Men det underlättar att välja träning som gör en motiverad, att hitta rätt människor att träna med om det kan vara något som motiverar en och att planera och sätt upp bra rutiner för sig själv.
Om man drivs av mål – jobba efter det, om man drivs av vad som känns roligt just för stunden – avsätt tid för träning men bestäm där och då vad du ska göra … Testa dig fram men GÖR, det är så man kommer igång.
Hur kommer jag igång med träning?
– Du bara börjar. Du kanske börjar med att promenera en halvtimme om dagen, du kanske börjar med att välja trapporna framför hissen varje dag. Du kanske börjar med att göra några benböj direkt när du går upp på morgonen …
Och med risk att låta väldigt tjatig – gör något du tycker verkar roligt och ta det därifrån. Huvudsaken är att du rör dig. Tar du dig bara över den där första tröskeln och faktiskt kommer igång och gör någonting alls så har du kommit en bra bit på väg! Därifrån blir det oftast mycket lättare sen.
Foto: TT