Vad är håll, varför får vi det och hur kan man slippa det?
Uppdaterad mars 2021.
Du har säkerligen upplevt det – den smärtsamma, krampliknande känslan som TOTALT saboterar din löprunda. Som hugger i sidan och om du ignorerar den kan det gå över, ELLER bli så mycket värre!
Att få håll, eller mjälthugg, är ett gissel, och faktum är att vi 2021 fortfarande inte vet exakt vad det beror på. Håll är i de allra flesta fall helt ofarligt och går över av sig självt, men det kan ändå kännas som att det inte går att få luft för att smärtan från hållet är så intensiv.
Vad är håll och varför får man håll?
Det finns teorier om att det handlar om kramp i diafragman, kramp i musklerna mellan revbenen, spänningar i bukens organ – eller syrebrist i mjälten.
Och att mjälten är inblandad låter inte helt otänkbart, eftersom mjälten jobbar med de syrebärande röda blodkropparna och får jobba extra hårt när vi tränar eller utför hård, fysisk aktivitet.
En teori menar alltså att mjälten får pumpa ut så mycket blodkroppar när vi anstränger oss att den själv kan får syrebrist, och att det är vad som orsakar smärtan. Dock förklarar det bara smärta på höger sida av kroppen. Och som många av oss upplevt kan hållet dyka upp på höger sida, vänster sida, mitten eller för all del: Alla sidor samtidigt.
En annan teori är att smärtan uppkommer på grund av att magsäckens ligament utsätts för belastning när vi rör oss hastigt upp och ner, som vid löpning. Det skulle förklara varför många upplever håll om de ätit för tätt inpå löppasset – då är ju magsäcken tyngre och belastningen på ligamenten blir större.
Förebygg håll
Många löpare tränar upp sin diafragma, andningsmuskel, med hjälp av yoga, vilket kan stärka de djupa andningsmusklerna. För vissa räcker det att andas djupt och lugnt under löpningen – vilken kanske kan vara svårt för en nybörjare innan konditionen är på plats.
Slipp få håll när du springer eller tränar
Trots att vi inte vet exakt vad håll är så finns det några knep som kan minska risken att råka ut för det och hur man blir av med det om hållet ändå dyker upp.
- Planera dina måltider. Ät inget skrovmål tre timmar innan passet, det gör magens ligament kan bli mer ansträngda. Ett mellanmål 1–2 timmar innan kan gå bra, testa dig fram.
- Sänk tempot. Får du håll är det enda du kan göra att jogga långsammare eller gå några minuter. När andningen blir lugnare lättar problemet oftast.
- Knyt handen och pressa in den eller två fingrar där du har ont, samtidigt som du andas djupt. Då kan du få musklerna i mellangärdet att slappna av.
- Andas med magen. Det finns olika teorier om vilken andning som är bäst. Du kan testa att andas djupt ner i magen och försöka lugna ner andningen. Du kan också försöka att ändra andningens takt eller försöka att fokusera på utandningen mer och verkligen trycka ut luften med bukmusklerna. En del tränar yoga som ett sätt att träna på djupandning.
- Det är lättare att få håll om man kör för hårt för snabbt. Därför ska du inte slarva med uppvärmningen. Jogga igång kroppen 10-15 minuter innan du kör snabbpasset.
- Träna magen. Genom att skaffa dig en stabil och stark bål får du också en kropp som är mer uthållig i exempelvis löpning, samtidigt som du får starkare andningsmuskler OCH bättre hållning.
- Drick regelbundet både före och efter passet, men inte för mycket nära inpå. Under själva passet är det bästa att dricka ofta men lite åt gången.
- Får du ändå håll? Lägg dig ner på rygg, sätt skosulorna i marken och pressa upp höftpartiet så högt du kan.
Källa: Illustrerad vetenskap, Wikipedia, Aktiv Träning, Runners World
Foto: IBL