Kostrådgivaren: Därför ska du klämma in en lunchpromenad
Allas vår favorit-näringsfysiolog Fredrik Paulún brukar själv försöka gå ner maten med en liten promenad när det går. Det behöver inte vara mer än en halvtimme, något många av oss kan klämma in på lunchrasten.
Men hur mycket fakta ligger det bakom uttrycket ”gå ner maten” egentligen? Enligt Paulún börjar våra muskler arbeta när vi börjar röra på oss efter maten, och behöver då kolhydrater. Då börjar de ta upp blodsocker – utan att det behövs insulin, vilket sänker våra insulinnivåer. Och insulin är ju det fettlagrande hormonet, så när vi slipper höga nivåer gynnas istället fettförbränningen.
Läs också: Stor guide: Så ökar du fettförbränningen
Hur mycket måste man gå för att se effekt på insulinet då? Enligt Paulún har inga förändringar kunnat mätas på promenader kortare än en kvart, men det räcker med en långsam promenad i femton minuter för att det ska påverka insulinnivåerna positivt. KAN du gå en halvtimme är det förstås ännu bättre, men varje steg räknas.
När du har ätit stiger kroppstemperaturen, så kallad måltidsinducerad termogenes. Detta på grund av att kroppen ska bryta ner maten, omsättningen i kroppen samt lagringen av energi i kroppen som också kräver energi. Ur förbränningssynpunkt är det positivt eftersom det ökar fettförbränningen.
Läs också: 7 smarta knep som vrider upp din fettförbränning
Och termogenesen ökar om du rör dig efter maten – därför kan man kort sagt säga att en promenad på maten ökar förbränningsförmågan.
Så genom att undvika matkoma och ta en promenad istället undviker du blodsockertoppar (och i det långa loppet minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ 2 samt demens), samtidigt som du boostar fettförbränningen!
Källa: ”50 genvägar till fettförbränning” av Fredrik Paulún
Foto: Shutterstock
Drycken som kan boosta din förbränning
Läs också: Drycken som kan boosta din förbränning