Över hälften av svenskarna är överviktiga eller feta
Över hälften, 51 procent, av svenskarna mellan 16-84 år lider av övervikt eller fetma, enligt Folkhälsomyndighetens årsrapport för 2017.
– För fysisk hälsa ser vi att flera riskfaktorer ökar, som övervikt och fetma, och allt fler uppger att de har högt blodtryck, säger Fatima Azerkan, utredare på Folkhälsomyndigheten som har lett arbetet med rapporten, i ett pressmeddelande.
Läs också: Forskare: Sluta skuldbelägga överviktiga!
Och skillnaderna mellan hög- och lågutbildade växer, visar rapporten. Fysisk och psykisk ohälsa, samt kortare medellivslängd är över lag vanligare hos personer med låg utbildningsnivå. Värst är det för de utan gymnasial utbildning.
Även den psykiska ohälsan fortsätter att öka, och då främst bland unga mellan 16-29 år samt lågutbildade.
– En god och jämlik hälsa är en grundförutsättning för samhällets utveckling. Vår rapport visar att det behövs fortsatt kraftfulla satsningar på folkhälsan i Sverige och arbetet måste bli en viktig del i all samhällsplanering, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, i pressmeddelandet.
Läs också: Så blir du av med det farliga bukfettet!
Andra grupper som visat sig ha sämre hälsa än genomsnittet är personer med funktionsnedsättning, homosexuella, bisexuella, transpersoner, flyktingar och personer tillhörande någon av de fem nationella minoriteterna i Sverige.
MEN: Allt är inte negativt. Riskkonsumtionen av alkohol samt användandet av tobak minskar i den totala befolkningen, och dödligheten vid hjärt-kärlsjukdomar samt de fyra vanligaste cancertyperna har minskat. Ur ett globalt perspektiv kan svenskarnas hälsa anses vara väldigt god.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Foto: Thinkstock
Forskaren krossar fem vanliga myter om övervikt
Läs också: Forskaren krossar fem vanliga myter om övervikt