Då har du förhöjd risk att få typ-2 diabetes
Fråga: Jag har en stark ärftlighet för diabetes. Båda mina föräldrar samt min syster har diagnosen och behandling. Jag är nu 58 år och börjar oroa mig över att också drabbas. Jag mår bra och är ganska aktiv, men har cirka 10 kilos övervikt. Jag har försökt att gå ner i vikt då jag tänker att övervikten ökar risken för mig att få diabetes, men det är svårt. Jag tänker ofta på det här och undrar vilka symtom jag ska vara observant på? När ska jag söka vård och finns det något bra tips du kan ge mig för att minska risken för att drabbas? /Ingrid
Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Du har en förhöjd risk"
Diabetes är ett samlingsnamn för sjukdomar som ger ett förhöjt blodsocker och de vanligaste typerna är typ 1-diabetes och typ 2-diabetes. Den vanligaste varianten, som jag misstänker att dina föräldrar och din syster har, är typ 2-diabetes.
Hanna Brännlund
- Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
- Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Cirka 5 procent av befolkningen har diabetes, varav 85 procent av dessa har diabetes typ 2. I dag är typ 2-diabetes en folksjukdom i Sverige. Sannolikt finns även ett stort mörkertal som är odiagnostiserade.
Orsaken till sjukdomen är en kombination av arv och livsstil. Symtomen är ofta diffusa och kommer långsamt över tid. Ofta upptäcks sjukdomen av en slump eller via screening av patienter med kända riskfaktorer. Risken för att insjukna ökar med åren.
Riskfaktorer för att insjukna i typ-2 diabetes:
- Hög ålder.
- Ärftlighet.
- Livsstilsfaktorer avseende kost och låg fysisk aktivitet.
- Fetma.
- Hög alkoholkonsumtion.
- Rökning.
Diabetes typ 2 innebär att kroppen har svårt att ta hand om kolhydraterna som vi får i oss via kosten. Dels för att man får en minskad känslighet för hormonet insulin, och dels på sikt också en nedsatt insulinproduktion. Följden av detta blir att blodsockret blir högt i blodbanan i stället för att sockret tas upp på korrekt sätt i kroppens alla celler med hjälp av insulin.
Ett högt blodsocker kan ge symtom som trötthet, ökad törst och stora urinmängder. Men symtomen kan vara diskreta. En del kan få besvär med upprepade svampinfektioner, fotsår, domningar i händer och fötter eller synpåverkan.
Typ 2-diabetes är en del av det som vi kallar för det metabola syndromet, vilket innebär en ökad risk för allvarliga följdkomplikationer som nedsatt njurfunktion, hjärt- och kärlsjukdomar och förtida död. Det är därför väldigt viktigt att denna sjukdom upptäcks och behandlas i tid för att minska risken för komplikationer.
I ditt fall skulle jag rekommendera att du bokar en tid på din vårdcentral för kontroll av ditt blodsocker. Det är en väldigt snabb och enkel undersökning som vi hellre gör en gång för mycket än en gång för lite då det är av största vikt att diagnostisera en eventuell diabetes i så tidigt skede som möjligt. Eftersom du beskriver att du har riskfaktorerna övervikt samt en känd ärftlighet så har du en förhöjd risk och därför är det särskilt rimligt att du får ditt blodsocker kontrollerat, samt kanske även ditt blodtryck.
Kontrollera blodsocker och blodtryck
Jag vill också rekommendera dig att göra livsstilsförändringar oavsett om ditt blodsocker är normalt eller inte. Basen i all diabetesbehandling samt även förebyggande av sjukdomen är livsstilsförändringar med ändrade matvanor, ökad fysisk aktivitet och viktminskning. Fysisk aktivitet är en del av diabetesbehandling eftersom den ger en god blodsockersänkande effekt som kan jämföras med många av de läkemedel som vi behandlar sjukdomen med. Rekommendationen är att röra på sig minst 30 minuter om dagen, till exempel med en rask promenad, cykling eller simning.
Om det är så att ditt blodsocker ligger för högt så kommer fortsatt utredning göras för att fastställa diagnosen typ 2-diabetes och behandling kommer att sättas in. Därefter sker regelbunden uppföljning av diabetessköterska och läkare på din vårdcentral. Men börja med att boka en tid på din vårdcentral för att få ditt blodsocker och blodtryck kontrollerat samt se över dina levnadsvanor.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: TT/Shutterstock