Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Är det farligt med diskbråck? Måste jag opereras?

08 okt, 2024
En kvinna som har ont i ryggen.
Foto: TT
”Linda” har fått reda på att hon har ett diskbråck i ländryggen. Nu undrar hon om det är farligt och om hon måste opereras? Läkaren Hanna Brännlund svarar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Fyra tips för att träna hållbart – med fysioterapeuten Jessika Törnblom DrangertBrand logo
Fyra tips för att träna hållbart – med fysioterapeuten Jessika Törnblom Drangert

Fråga: I tre månader har jag haft ont i ryggen och höger ben. Jag sökte vårdcentralen för detta som först sa att jag hade ryggskott och jag fick några övningar av en sjukgymnast. Det blev bara sämre och efter någon vecka hade jag svårt att sova på nätterna på grund av värken. Jag blev sjukskriven från mitt jobb som förskollärare då jag inte klarar av att lyfta barnen eller hjälpa till med påklädning och de allra enklaste sakerna.

Förra veckan fick jag göra en magnetkameraundersökning och har nu fått svar att jag har ett diskbråck i ländryggen. Jag har nu fått en remiss till en ortopedmottagning och väntar på att få komma på besök där. Men jag blir orolig, vad är egentligen ett diskbråck? Är det farligt och måste jag opereras?

Annons

/Linda

Råd från en expert
Doktorn svarar

Läkaren Hanna Brännlund: "Vila gör ofta smärtan värre"

Låter som du haft det väldigt besvärligt senaste månaderna med värk som gör att du också har svårt att sova på nätterna. Diskbråck är en vanlig orsak till ryggbesvär och brukar i de allra flesta fall självläka. Att drabbas av diskbråck blir vanligare ju äldre vi blir och snittåldern för de som behöver opereras är 44 år. Det vanligaste är att diskbråck förbättras successivt inom ett par veckor och att de allra flesta är symtomfria efter ett par månader, man räknar med att cirka 90 procent läker spontant. Det är dock några procent som har otur att inte få en spontan utläkning och kan behöva gå vidare med en operation. Riskfaktorer för att drabbas av diskbråck är hög ålder, ärftlighet, hög arbetsbelastning, högt BMI, låg fysisk aktivitet och rökning.

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Annons

Man kan få diskbråck i hela ryggraden men vanligast är i den nedre delen av ryggen som kallas ländryggen, precis som du har drabbats av. Mellan ryggradens kotor finns det små broskkuddar som kallas diskar. Det är diskarna mellan kotkropparna som bildar en led som möjliggör rörlighet i ryggraden. Före tjugo års ålder är dessa strukturer elastiska och töjbara men därefter så minskar vattenhalten i diskarna successivt med stigande ålder. Om en sådan disk buktar ut mellan två kotor bildas det som kallas för diskbråck och orsakar då ett tryck på nerven som ger en smärta utstrålande i benet. Det vanliga är att smärtan kan komma snabbt insättande men ibland också gradvis stegrande under dagar eller veckor.

Om man drabbas av ett diskbråck med nervsmärta som strålar ut i benet och där symtomen inte förbättras efter sex veckor så brukar vi gå vidare med utredning. Vanligtvis görs då en magnetkameraundersökning som du också fått göra. Vid en sådan undersökning så kan man visualisera ett diskbråck och se läget, storlek och grad av nervpåverkan.

Annons

Den initiala behandlingen vid ett diskbråck är alltid icke-kirurgisk. Det är viktigt att få rätt information och vara medveten om att vila ofta gör smärtan värre samt att det blir en mer långdragen process. Det är viktigt att röra på sig och försöka motionera och komma tillbaka till jobbet så snart som möjligt då all rörelse främjar läkningsprocessen.

Ofta behövs smärtstillande läkemedel och kontakt med en fysioterapeut för hjälp med träningsprogram. För alla hjälper dock inte läkemedel och träning och då kan en operation bli aktuell. De som opereras blir i regel bättre eller helt bra. Så det låter bra att du ska få bedömning av en ortoped och se om en operation är det som behövs för att du ska bli bättre.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Annons