Hjärnskakning flera gånger – hur farligt är det?
Fråga: Jag är en orolig mormor som vill ställa en fråga. Mitt barnbarn som nu är 16 år har i många år spelat hockey och drabbats av flera hjärnskakningar. Jag tycker att det är en hård sport med många tacklingar som leder till skador. Hur farligt är det med upprepade hjärnskakningar och kan han få några bestående men?
Han tycker förstås att jag oroar mig i onödan över detta och han är själv inte orolig. Han verkar må bra, klarar skolan fint och säger att han inte har några besvär med huvudvärk. Men är det något särskilt han ska undvika eller tänka på?
/Agneta
Hanna Brännlund
- Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
- Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Viktigt med hjärnvila efter hjärnskakning"
Hjärnskakning är tyvärr vanligt inom många idrotter. Enligt Socialstyrelsen vårdas cirka 10 000 personer årligen för traumatisk hjärnskada i Sverige, och cirka 20 000 söker årligen primärvården för lättare skada.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!En traumatisk hjärnskada orsakas av våld mot huvudet, och klassificeras som lätt, medelsvår eller svår. Drygt 80 procent av alla fall är lätta traumatiska hjärnskador, där hjärnskakning ingår. Orsakerna är oftast fall-, cykel- eller bilolyckor.
Problemen med hjärnskakningar inom idrotten har funnits länge och är väl studerat, framför allt inom boxningen. Under tidigt 1900-tal var det välkänt att boxare kunde drabbas av en demensliknande åkomma.
I dag vet vi att det inte bara är boxare som drabbas av upprepade hjärnskakningar och konsekvenser av dessa. Risken finns för alla idrottare med fysisk kontakt med andra spelare eller föremål: till exempel inom ishockey, handboll, fotboll och ridsport.
Alarmerande symtom
Om något av följande dyker upp vid skalltrauma krävs omedelbar akutvård:
- Krampanfall.
- Medvetslöshet.
- Dubbelseende.
- Upprepade kräkningar.
- Svår huvudvärk som blir värre och värre.
- Slöhet eller svårt att väckas. Förändrat beteende eller förvirring.
- Vätska eller blod från näsa eller öron.
En hjärnskakning kan uppstå om man slår i huvudet hårt eller får ett kraftigt slag mot huvudet. Om en ishockeyspelare tacklas in i sargen och får en smäll mot huvudet så förs kraften från smällen vidare till hjärnan som då roterar innanför skallbenet. Det leder till störningar av hjärnans funktioner och hjärnvävnaden kan skadas. Matchen eller träningen ska direkt avslutas vid misstanke om hjärnskakning.
Om en kort medvetslöshet och/eller minneslucka inträffat direkt efter skalltraumat definieras det som hjärnskakning, commotio cerebri. Efteråt följer symtom som illamående, kräkningar, huvudvärk, förvirring och minnesförlust. Om ett krampanfall uppstår efter ett skalltrauma innebär det en ökad risk för hjärnblödning.
Efter en hjärnskakning behövs hjärnvila i 24–48 timmar. Med det menas att minimera intryck från omgivningen, som ljus och ljud. Därefter rekommenderas en gradvis ökning av aktivitetsnivån, enligt ett rehabiliteringsverktyg kallat ”hjärntrappan”.
Det är extra viktigt för idrottare, som under första veckan ska vara extra försiktiga och inte utöva sin sport i full utsträckning. För även om snabb förbättring sker så är hjärnan mycket känslig för nya skador efter att en skada precis skett. En ny skada tätt inpå riskerar leda till förvärrade symtom med ökad risk för att besvären blir ihållande.
Det är förståeligt att du är oroad över ditt barnbarn som fått flera hjärnskakningar. Viktigt är att han är noga med hjärnvila efter en hjärnskakning och följer anvisningarna om en långsam återgång tillbaka till aktivitet. Då han mår bra och inte har några besvär låter det ändå som att prognosen är god.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: Shutterstock/TT