Vilka vaccin behöver vi förnya?
Fråga: För ett tag sedan satt vi några stycken i släkten och diskuterade kring vaccinationer. Vi har ju alla blivit vaccinerade som barn och någon av oss har tagit vaccin inför en utlandsresa men vad är det egentligen vi fått och vem håller reda på det? Korten man fick på barnavårdscentralen har ju sällan blivit sparade till vuxen ålder. De vaccin vi fick som barn kan väl knappast ha någon effekt längre.
Vi kom fram till att vi faktiskt inte alls vet om vi borde ta några vaccin på nytt för att ha rätt skydd och vilka det i så fall skulle vara. Vilka vaccin behöver en vanlig svensk i vuxen ålder förnya? Man kanske inte behöver förnya några om man inte reser utom Europa? Behöver man till exempel förnyat skydd mot stelkramp? Några av oss har tagit fästingvaccin på senare tid och då har vi fått ett litet kort med vaccinationerna ifyllda. Vi är mellan 20 och drygt 70+, föräldrar och vuxna barn med respektive.
/Vilse med vaccinationerna
Michael Seipel
- Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
- Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.
Läkaren Michael Seipel svarar: "Det gäller att ta väl vara på det gula kortet"
Ni är inte ensamma om att vara vilse. Det finns faktiskt inga riktigt bra, heltäckande och lättillgängliga, register över alla de vaccinationer man fått. Uppgifter om de vaccinationer man fått som barn, inom ramen för det nationella vaccinationsprogrammet, kan man få hos Stadsarkivet på den ort där man är född. Vaccinationer mot covid-19 har däremot blivit systematiskt registrerade.
När man vaccinerar sig inför en utlandsresa ska man alltid se till att man får dessa vaccinationer införda på det gula WHO-kortet. I samband med vaccinationen görs då inte bara en genomgång av ”resevacciner” utan man frågar också om grundskyddet mot till exempel polio och stelkramp och förnyar detta vid behov. Sedan gäller det att ta väl vara på det gula kortet! Förvara det till exempel tillsammans med passet.
Vaccination mot TBE/”fästingvaccination” brukar skrivas in i ett litet kort där man anger de givna doserna och tid för nästa dos. Spara detta! En annan numera aktuell vaccination är den mot bältros. Se till att den blir införd på till exempel WHO-kortet.
Med tanke på åldersspannet i familjen har ni lite olika vaccinationer i grundskyddet. Det är framför allt de något äldre som kan ha ”luckor”. Vad ni bör kontrollera är skyddet mot stelkramp och polio. Vaccinationen mot stelkramp måste förnyas vart tjugonde år och man väljer då lämpligtvis att ta kombinationsvaccinet mot stelkramp, difteri och kikhosta.
Planerar ni att resa utanför Europa ska ni också komplettera ert skydd mot polio med en femte vaccination. En annan sak att tänka på är mässling, påssjuka och röda hund. De äldre bland er har sannolikt haft dessa sjukdomar som barn, eller? De som är födda mellan 1971 och 1981 har fått en vaccindos med MPR-vaccin, från 1982 gavs två doser vilket också krävs för att få ett fullgott skydd. Är man tveksam över om man haft sjukdomarna eller om man har fullgott vaccinationsskydd är rådet att man ska vaccinera sig. Antalet fall av mässling har tyvärr ökat på senare år i Europa. Hoppas nu att ni blev lite mindre vilsna av mitt svar.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: Shutterstock/TT