Varför blir jag så lätt andfådd när jag försöker jogga?
Fråga: Jag har någon slags dröm om att kunna springa. Inte speciellt snabbt ens, och inte superlångt. Men mitt problem är att jag blir andfådd så fort jag ens försöker att börja jogga.
Jag tränar dans och lite andra pass där jag inte upplever konditionen som ett problem. Det är bara när jag ska springa som jag börjar flåsa direkt. Vad är det för fel på mig?
/Lena
Sandra Hiort, MåBra:s expert inom träning, svarar:
Hej Lena, det behöver såklart absolut inte vara något fel på dig. Du är långt ifrån ensam om att känna så här. Först och främst – om du upplever problem med andningen så tycker jag alltid att det är en bra idé att gå och kolla av med läkare för att få bekräftat att allt är precis som det ska. Annars kan det bli en stress i sig – just att fundera över om det är något fel.
Och när vi ändå är inne på vårdspåret så vet jag inte hur det är med dig och pollen? Om det alltid är på våren eller sommaren som du brukar försöka börja springa, som många gör, så kan det vara bra att utesluta att det är inblandat i att påverka dig också. En del verkar känna mest av sin pollenallergi just när de försöker träna utomhus dessa perioder. (Och det finns ju ofta mycket av olika pollen i olika perioder under just de här årstiderna.)
Men – om vi nu går vidare till själva löpningen så kan det finnas saker man vill titta på. Ett första är hur du brukar värma upp när du ska springa? Ofta när vi tränar annan kondition så går man ut lugnare för att sedan öka på efter en stund. Det här är viktigt i löpningen också, speciellt om man vill att andningen ska hinna följa med. Det kan vara att börja gå, öka på farten i gången, för att sedan börja jogga väldigt lugnt.
Gå ut långsamt
- Värm upp kroppen ordentligt innan du börjar jogga, för att ge andningen och kroppen chans att hänga med. Skaka gärna loss i kroppen, rulla axlar och höfter, jobba med rörlighet så du känner dig varm och avslappnad innan du ger dig iväg.
- Inled gärna med att gå någon kilometer innan du börjar komma in i en lugn jogg. Öka på farten succesivt när du går och tänk att du joggar så långsamt du kan till att börja med.
- Varva gå med att jogga i början – både för att andningen ska hinna med men även för att vänja kroppen vid just löpning. Det blir en ny typ av belastning på kroppen som leder med mera behöver vänja sig vid i ett lagom lugnt tempo.
Farten är en annan sak man kan se över. Börjar man springa för snabbt så kan det bli svårt att hämta tillbaka det, det tar tid att få ner pulsen igen. Tänk långsamt och superlugnt i början.
Sen kan det också handla om att man spänner sig när man springer. När vi gör det så gör vi det jobbigare för lungorna att jobba. Testa själv att spänna till exempel händerna och armarna, och se vad som händer med andningen. Eller mage och rumpa – vad händer med andetaget?
I löpning blir det i regel lättare om vi bara använder de muskler som vi behöver, och slappnar av i övriga. Ibland hjälper det också att jobba med rörlighet i bland annat bröstryggen. Ta gärna hjälp av en löpcoach för att komma vidare!
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: TT