7 vitaminer som är extra viktiga efter 40
Uppdaterad oktober 2020.
Även om många som passerat 40 fortfarande känner sig ungdomliga och friska, går det inte att frånse från det faktum att kroppen åldras. Men det går att bromsa åldrandet, bara man ser till att få i sig rätt näringsämnen som kroppen behöver för att må bra.
Vitaminer är en viktig beståndsdel då det kommer till hur vår kropp mår och fungerar, och därför är det viktigt att se till att vi får i oss det vi behöver. Framför allt efter fyllda 40.
– Ju äldre vi blir, desto viktigare är det att se till att få i sig ordentligt med vitaminer, särskilt B12 och mineralet magnesium som behövs för att kroppen ska kunna ta upp kalcium, säger dietisten Sofia Antonsson till Expressen Hälsoliv.
Här är sju vitaminer du ska se till att vara extra noga med efter 40.
1. B12
B12 är en viktig vitamin som behövs för cellernas ämnesomsättning, bildningen av blodkroppar och för att nervsystemet ska fungera.
Många kan lida av B12-brist utan att veta om det. Orsaken är att kroppen får svårare att ta upp ämnet ju äldre den blir. Tecken på att du har B12-brist är till exempel att du är ovanligt trött och energilös. Vill det sig riktigt illa kan man drabbas av blodbrist eller få neurologiska symptom till följd av vitaminbristen.
Vitamin B12 finns i fisk, kött, skaldjur, ägg, lever, mjölk och ost. Man hittar också en mindre mängd i fermenterade, det vill säga jästa eller mjölksyrade produkter.
2. Magnesium
Magnesium är en av kroppens viktigaste mineraler. Den aktiverar bland annat matsmältningen, energiproduktionen och metabolismen av protein, fett och kolhydrater. Dessutom är kalcium beroende av magnesium för att kunna tas upp av kroppen.
Magnesium finns i baljväxter, bladgrönsaker, fullkornsprodukter, kött, fisk och skaldjur. Magnesium finns också i vattnet vi dricker, framför allt i kommuner med hårt vatten.
3. Omega-3
Fettsyrorna i omega-3 är viktiga för att dina kärl och ditt hjärta ska må bra, eftersom det minskar blodets förmåga att levras och därmed även risken för blodpropp. Omega-3, men också omega-6, behövs för att kroppen ska kunna bygga och förnya celler. Fettsyrorna hjälper också till att reglera blodtrycket, se till att njurarna fungerar och bygger upp vårt immunförsvar. För foster och små barn är omega-3 helt nödvändigt för att de ska utvecklas och växa normalt.
Omega-3 finns bland annat i fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner, i vissa alger, i rapsolja och i valnötter.
4. Omega-7
Sköra slemhinnor är ett problem för många kvinnor när de blir äldre och når klimakteriet. Omega-7 kan hjälpa till att återfukta slemhinnorna och det fungerar även anti-inflammatoriskt. Kroppen producerar omega-7, men förmågan minskar med stigande ålder.
Omega-7 finns framför allt i havtornsbär och macadamianötter. Men också i lax och avokado finns små mängder.
5. Antioxidanter
Antioxidanter är ett näringsämne som finns i flera olika vitaminer och mineraler, exempelvis vitamin E, vitamin C, betakaroten och zink. Antioxidanter är bra för mycket, men för äldre personer kan de har extra bra påverkan på stela leder och ledförslitningar.
Antioxidanter hittar vi i färgglada livsmedel, som bär och grönsaker. Också kål, grönt te och nötter innehåller rikligt med antioxidanter.
6. Probiotika
Begreppet probiotika syftar till den kost och mat som innehåller bakteriekulturer som hjälper kroppen stärka immunförsvaret. Probiotika boostar den bakteriekultur som finns i magen – tarmfloran. I tarmfloran finns naturligt ca 400 probiotiska bakterier som hjälper till att hålla magen i form.
Även om forskarna är oeniga om huruvida probiotika har någon medicinsk effekt, är det många som upplever att de hjälper magen genom att äta hälsosam mat med aktiv bakteriekultur.
Probiotika finns i bland annat fermenterad mat, som miso, surkål och mjölksyrade grönsaker. Oliver, yoghurt, tomat, lök och vitkål är andra källor.
7. Selen
Selen är ett grundämne som finns i jorden. En kost rik på selen håller dig frisk genom att motverka oxidationen av cellerna, en process som annars påskyndar åldrandet och orsakar sjukdom. Personer som äter mycket selen antas ha bättre skydd mot både cancer och hjärt-kärlsjukdom.
Men Sverige har selenfattiga jordar och det kan vara klokt att se över dina kostvanor för att säkerställa att du får i dig rätt mängd.
Selen finns naturligt i kött, fisk, fågel och mejeriprodukter medan svenskodlade grönsaker är selenfattiga på grund av vår jordmån. Vegetabilier från utlandet har i regel betydligt högre halter, hur höga varierar stort mellan ursprungsländerna.
Källor: Expressen Hälsoliv, Livsmedelsverket, Må Bra
Artikeln publicerades först på Allas.se.