Studie: De med positiv inställning till åldrande – åldras långsammare
Att både känna sig ung, och bete sig som ung, gör underverk för både kropp och knopp, enligt en ny studie, rapporterar Forskning.no.
Studie: Den som omfamnar sin ålder har godare hälsa
Det har visat sig att personer som omfamnar, och har en positiv inställning till sin stigande ålder, också har en godare hälsa i 70,80 och 90-årsåldern – jämfört med personer som förknippar åldrandet med ”hjälplöshet och förfall”, skriver sajten.
I en amerikansk långtidsstudie om åldrande från 1975 har forskare följt deltagare från pensionsåldern under flera års tid. Där fick de också svara på frågor om vilken inställning kring åldrande som stämde bäst in på dem: ”Du gör mindre nytta som äldre", eller ”med åldern kommer värdefull visdom”.
Efter flera decennier kunde forskarna konstatera att den grupp som haft en mer optimistisk inställning till åldrandet blev sju år äldre än gruppen med mer pessimistisk inställning.
De som var mest positiva levde i snitt 22 år från det att studien påbörjades, och blev 85 år gamla. Gruppen med en mer negativ inställning levde i 15 år och blev i snitt 78 år gamla, enligt Forksning.no.
Inställning till åldrande påverkar hjärt-och kärlsjukdomar
Senare studier som gjorts har kunnat bekräfta sambandet mellan människors förväntningar och inställning med fysiskt åldrande. Det man också har sett är att en tidig pessimistisk inställning till åldrande, redan i 30-årsåldern, kan innebära en högre risk för hjärt-och kärlsjukdomar långt senare i livet.
Studier har även visat att det är positivt för hälsan, inte minst för hjärt-och kärlsystemet, att ta sig an nya uppgifter och utmaningar, och att sätta upp mål för sig själv.
Att ha en pessimistisk inställning till saker och ting kan vara rentav skadligt för oss, eftersom vi inte utmanar oss varken mentalt eller fysiskt, skriver Forskning.no.
Därför är det viktigt att våga gå utanför komfortzonen. Att börja dansa salsa i 75-årsåldern, gå en franskakurs efter pensionen eller åka på en resa med en en nyfunnen vän, är lysande exempel på saker som kan vara utmanande, roliga och framförallt någonting som kommer att hålla dig ung – längre.
Att tänka som en yngre kan göra dig yngre – fysiskt
I en annan studie ombads deltagare i 70- och 80-årsåldern att tänka sig tillbaka 20 år i tiden. De fick vistas i ett rum tapetserat med tidningar, tv, film och musik från den tiden. Syftet med experimentet var att väcka deltagarnas yngre jag.
Resultatet visade bland annat att deltagarna fick bättre resultat på mentala ålderstester och blev mjukare i lederna av att återuppleva 20 år tillbaka i tiden.
De finns också studier som menar att det finns ett samband mellan inställningen till åldrande och alzheimers, skriver Forskning.no. Personer med positiva förväntningar på åldrandet halverade sin risk att utveckla alzheimers, jämfört med de personer som förknippade ålderdom som ett slags ”förfall”.
Viktigt att våga använda kroppen
Personer som har en mer pessimistisk syn på åldrande kanske också är rädda för att träna på grund av skador, och det blir som en ond cirkel. Att inte röra på sig tillräckligt kan öka risken för både hjärt-och kärlsjukdomar och alzheimers. Att vara orolig och stressad är heller inte bra i långa loppet.
Flera studier enas om att hur vi tänker påverkar oss rent fysiskt. Ju mer vi omfamnar åldrandet och försöker se det positiva i att bli äldre, desto mer motiverade blir vi att ta hand om vår kropp och knopp och ta oss an nya utmaningar!