Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Experter ifrågasätter hype kring fläderbär: “Chockad”

20 jan, 2025
author Adelina Storkaas
Adelina Storkaas
domnitsky
De sägs boosta immunförsvaret och lindra förkylningar och influensa. Fläderbär blir allt mer populärt i USA – men experter menar att det finns både enklare och billigare sätt att hålla sig frisk.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Dietisternas guide: Få järnkoll på dina järnvärdenBrand logo
Dietisternas guide: Få järnkoll på dina järnvärden

Du har säkert smakat dem, eller sett dem mogna under sensommaren. De svarta bären som växer på fläderbuskar – och som är klara att skördas i september, efter att vita doftande blommor vissnat.

Fläderbär ska inte ätas råa eftersom de innehåller cyanidproducerande ämnen, som kan orsaka diarré, illamående och kräkningar. Men de går utmärkt att koka saft på, ha i marmelad och att torka – för att använda till te. De går också att köpa som kosttillskott – vilket många amerikaner är väl medvetna om.

Fläderbär allt mer populärt

Fläderbärtillskott har snabbt blivit ett av de mest populära växtbaserade kosttillskotten i USA, rapporterar Washington Post. Bara i fjol spenderade konsumenter omkring 175 miljoner dollar, vilket motsvarar nästan 2 miljarder kronor, på kapslar, tabletter och sirap med fläderbär i USA, enligt Nutrition Business Journal.

Annons

På etiketterna kan man läsa att tillskotten kan stärka immunförsvaret – och många konsumenter tar dem för att hålla sig friskare under förkylnings- och influensatider. Men vad säger forskningen?

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

Flera mindre studier har visat att fläderbär kan minska längden och svårighetsgraden av förkylningar och influensa. En studie pekar till exempel på att tillskottet kan förkorta influensasymtom med fyra dagar jämfört med placebo. En annan branschfinansierad studie visade att flygresenärer som tog fläderbär före, under och efter en resa återhämtade sig snabbare från förkylningar och upplevde mildare symtom än de som inte tog tillskott.

Annons

Finns bättre alternativ

Michael Macknin, professor emeritus i pediatrik vid Cleveland Clinic Lerner College of Medicine, lockades av resultaten och började själv använda fläderbärtillskott. Men när han genomförde en egen studie på patienter som sökt vård för influensa på akuten blev han förvånad över resultaten.

– Jag blev chockad, säger han till Washington Post.

Studien, publicerad 2020, visade att tillskotten inte hade någon effekt på patienternas tillfrisknande. Professorn slutade därefter att använda fläderbär själv och avråder nu sina patienter från att “slösa bort sina pengar” på tillskotten. Det krävs mer bevis för att fläderbär verkligen funkar, bedömer han.

Även Kori Flower, chef för pediatrik och ungdomsmedicin vid University of North Carolina, är skeptisk. När föräldrar frågar henne om deras barn kan ta tillskott för att skydda sig mot sjukdomar svarar hon att det bästa sättet att stärka immunförsvaret är genom hälsosam och allsidig kost, motion, sömn, vaccinering och god hygien.

Annons

– När det gäller att förebygga infektioner som förkylning och influensa finns det inget som kan ersätta tvättade händer och vaccinationer, säger hon till Washington Post.

Mer forskning behövs

Fläderbärtillskott marknadsförs som immunförsvarsstärkande, men påståendet har inte verifierats av Food and Drug Administration (FDA). Bären är rika på antioxidanter och vitaminer – och ser ut att ha antivirala egenskaper när de studeras i labb. Men det är för tidigt att säga om vi kan ta del av dessa egenskaper, enligt experter som Washington Post pratat med.

En grupp forskare som analyserat befintlig forskning menar att resultaten som vi har hittills är osäkra och att fler studier krävs. För närvarande pågår en större studie där hundratals vuxna får fläderbärskapslar under 90 dagar i samband med en influensasäsong. Så förhoppningsvis vet vi mer om bärens effekter snart!

Foto: TT/Shutterstock

Annons