Få igång lymfsystemet! Stort test av behandlingsformer och metoder
Visste du att du har lika mycket blod som lymfvätska i din kropp? Lymfsystemet löper parallellt med blodbanan och består likt den av ett nätverk av kärl. Hjärtat pumpar runt blodet i blodomloppet men lymfsystemet behöver rörelse för att hålla i gång. Här finns ingen egen pump som driver vätskan. Den förflyttar sig istället i kärlen med hjälp av muskelsammandragningar i de omkringliggande musklerna. Den trögflytande, sirapsliknande vätskan kallas lymfa och består av vatten, proteiner, vita blodkroppar, fettsyror, bakterier och gamla skadade celler.
Lymfsystemet transporterar bort överflödig vätska och slaggämnen, och är en viktig del av immunförsvaret. Slaggprodukter är de sopor som bildas då cellerna i kroppen jobbar. Kemikalier och färgämnen är exempel på sådant vi tillför utifrån, som blir ytterligare sopor.
– Egentligen är lymfsystemet gjort för att hantera kroppens egna skräp, inte det vi lägger till. Så kroppen behöver arbeta även med sådant den egentligen inte har funktion för. Även om allt inte är giftigt blir det mycket att hinna med, säger Anna Hallén, hälsocoach, PT och kostrådgivare som utbildar lymfologer samt är författare till boken Lymfan, levern & livet.
Lymfflödet en förutsättning för god hälsa
Ett bra lymfflöde är en förutsättning för god hälsa. Det håller muskler, leder och annan vävnad rena från slaggprodukter, bakterier och gifter. Men problem i lymfsystemet är vanligt, och mycket forskning pekar på att inflammation kan vara orsaken. Inflammation är kroppens reaktion på att någonting inte står rätt till, och medför bland annat att blodkärlen släpper extra mycket vätska för att transportera vita blodkroppar dit där de behövs.
– Saker som triggar inflammation kan vara stress, ytlig andning, stillasittande samt kemikalier och tillsatser som är främmande för kroppen, säger Anna Hallén.
Om lymfsystemet, som ska ta hand om överskottsvätska, inte flödar som det ska finns risken att all vätska inte får plats. Då kommer man att uppleva svullnad. Det blir inte stopp i lymfflödet, då hade vi dött, men vi kan få begränsad förmåga att ta upp vätska och få den att cirkulera.
Lymfatiska systemet
...
Lymfan, alltså vätskan i lymfsystemet, ska flöda genom våra noder i nyckelbensgropen, armhålorna, höftbenskanten och ljumskarna. I varje liten nod finns 25 miljarder vita blodkroppar som oskadliggör främmande ämnen i lymfan. Noderna kan ses som små hållplatser och är extra packade med lymfkärl.
När man talar om lymfsystemet talar man ofta också om ärr. De kan se ut som gropar, streck eller en prick och förväxlas lätt med celluliter. De kan bero på gamla skador, hormonella svängningar, stress, insektsbett eller sprutor och försvinna när lymfflödet blivit gott igen.
Källa: 1177, Anna Hallén & boken Lymfan, levern och livet
Vanligare med trögt lymfsystem idag
Anna Hallén är övertygad om att det är vanligare med ett trögt lymfsystem i dag. Det tror även Lise Benberg, yogalärare och lymfmassör som utbildar lymfmassörer och yogainstruktörer, samt författare till boken Lymfan, levern & livet.
– Att vi rör på oss mindre är en sak, och att vi ofta rör oss för våldsamt än vad kroppen egentligen behöver. Vi äter också mycket färdigmat, något kroppen inte är anpassad för. Det är egentligen ingen skillnad på vår kropp nu jämfört med på stenåldern. Men vi utsätter den för oändligt mycket mer nu än då. Sen är det olika hur mycket man tål, säger Lise Benberg.
Särskilt viktigt för lymfsystemet är andningen. När vi andas fel, drar in magen och lyfter på axlarna, får cellerna för lite syre.
– Dessutom aktiveras inte diafragman optimalt, den här muskeln som sitter under lungorna och fäster långt upp och långt ned i kroppen, som påverkar allt egentligen och särskilt lymfflödet. Genom att våga andas djupt, med magen, får cellerna tillräckligt med syre. Diafragman aktiveras, lymfflödet får en skjuts och kroppen blir lugn, säger Lise Benberg.
Om man har lätt för att svullna, eller känner sig konstant svullen, kan lymfsystemet vara boven. Sväller hela kroppen är det troligen inflammation som bär skulden, svullnar man på enstaka kroppsdelar är det nästan alltid ett ärr eller en skada som bidrar till att lymfan inte flödar som den ska.
Förbättra lymfflödet – så får du fart på lymfsystemet
Experternas bästa tips för att få mer fart på lymfsystemet:
• Djupandas genom att vidga bröstkorgen och magen, utan att lyfta på axlarna.
• Stressa mindre, alternativt bli bättre på stresshantering.
• Drick tillräckligt med vatten. Lymfan är trögflytande och vatten krävs för god cirkulation.
• Torrborsta, massera eller stryk över kroppen exempelvis innan, under och efter duschen. Rörelserna bör ske mot ljumskar, hjärtat, armhålorna och nyckelbensgroparna.
• Promenera mycket och undvik stillasittande i den mån det går.
• Undvik högintensiv och hård träning om lymfsystemet är i obalans.
• Försök utröna vad som orsakar inflammationen och påverka det. Kanske stressar du mycket eller äter mycket färdigmat?
Källa: Anna Hallén, Lise Benberg & boken Lymfan, levern och livet
Symtom trögt lymfsystem
Exempel på andra symtom ett trögt lymfsystem kan ge är huvudvärk, trötthet, hjärndimma, utslag, värk i kroppen, kalla händer eller fötter, och slembildning i näsa eller hals. Envis övervikt som sitter kvar kan också vara ett tecken. Övervikt på grund av ett dåligt lymfflöde går nämligen inte att äta eller träna bort.
– Helt enkelt en massa diffusa saker. Om du får märken efter dina strumpor vet du att lymfsystemet inte flödar ordentligt. Svullnad efter träning är också ett tydligt tecken, säger Anna Hallén.
När det kommer till att träna för lymfsystemets bästa är promenader bra. För hårdare träning kan det vara bra att utröna hur mycket ditt lymfsystem ”tål” i dagsläget. Svullnar man efter träning kan det vara klokt att under en period dra ned på tyngd och intensitet tills man fått i gång ett flöde.
– Träning kan verkligen straffa sig när systemet inte vill. När man tränar släpper musklerna mycket vatten som ska sugas upp av lymfsystemet. Men hinner det inte med blir du svullen, säger Anna Hallén.
Egenvård av ditt lymfsystem
Du kan göra saker själv för att ge lymfsystemet bra förutsättningar att transportera lymfa. Gör hellre lite varje dag än mycket mer sällan. Exempelvis kan du:
- Bära kläder som inte klämmer åt, framför allt vid nyckelben, armhålor, ljumskar och fötter.
- Äta varierat, balanserat och laga mat från grunden.
- Få in böjningar, rotationer, promenader och djupandning dagligen.
- Förutom vardagliga saker är egenmassage något du kan testa. Tryck och dra lite i huden. Det kan se ut så här:
Stryk händerna över halsen och nedåt mot nyckelbenen.
Stryk från axlar till nyckelben och sen från händer till axlar och nyckelben.
Stryk från knäna upp till ljumskarna och sen från fötterna upp till knäna och ljumskarna.
Alla strykningar vill sluta vid armhålor, nyckelben eller ljumskar. - Vibrationer är också en slags massage. Stå och skaka av dig själv eller på en vibrationsplatta.
Källa: Anna Hallén, Lise Benberg & boken Lymfan, levern och livet
Träningsformer för lymfan
Förutom promenader kan lugna former av yoga vara bra för att få i gång ett flöde. Då man sträcker ut och roterar får lymfan en skjuts.
– Det är så många som går i tron om att ju hårdare träning desto bättre. Många gånger behöver vi göra tvärtom. En förutsättning för god funktion i lymfsystemet är lugn och ro, säger Lise Benberg.
När lymfsystemet mår bra kan man ta i hårdare igen, om man vill.
– Den bästa regeln är att du ska röra på dig så mycket du kan utan att svullna, det är olika för olika personer. Om du svullnar bör det vara borta dagen efter, är den inte det behöver du jobba med egenvård innan du tränar hårt igen, säger Anna Hallén.
När det kommer till kost är det fördelaktigt att äta så ren mat som möjligt, lagad från grunden. Många upplever enligt Anna Hallén även att det hjälper att dra ned på gluten- och mejeriprodukter.
– Jag brukar råda att man provar att vara utan mejeri- eller glutenprodukter i sex månader för att se om man upplever någon förändring. Efter sex månader kan man börja lägga tillbaka en sak i taget och se om man svullnar eller inte.
Anna Hallén och Lise Benberg rekommenderar att man lägger minst 15 minuter per dag på sitt lymfsystem.
– Många tror att hälsa är det självklara. Men det är som kondition, något vi i dag behöver jobba för. Inte minst lymfsystemet behöver omtanke, säger Anna Hallén.
– Det är så många som lider i onödan, av svullnad, utslag och annat. Det är märkligt att något så otroligt viktigt, rent av livsavgörande, som lymfsystemet inte fått större fokus, säger Lise Benberg.
Behandlingar för lymfsystemet – vi har testat!
Det finns idag många olika metoder som ska hjälpa lymfsystemet att jobba. Vi har testat hur några av dem känns!
Lymfmassage
Med en speciell, mjuk teknik för massören överflödig vätska till kroppens lymfnoder. Man jobbar med tryckande, pumpande och glidande rörelser. Innan behandling är det bra att berätta om vissa kroppsdelar behöver extra omsorg.
Vi tycker: ”Jag provade 70 minuters helkroppsbehandling och fick en avkopplande och effektfull genomgång. Efteråt kissade jag mer än vanligt och blev lite yr men stegen och benen var betydligt lättare direkt efteråt, en känsla som varade flera veckor.”
Pris: 70 minuter, ca 1 200 kr.
Infraröd bastu
Till skillnad från vanlig bastu, där värmen kommer utifrån, så värmer det infraröda ljuset kroppen inifrån. Och gå djupare in i kroppen och kroppens vävnad. Värmen är lägre än i vanlig bastu. Utöver bättre cirkulation i blod- och lymfsystem kan det bland annat verka smärtlindrande, lugnande och uppmjukande. Man ska inte basta om man har akuta inflammationer eller skador, eller använder vissa typer av läkemedel.
Vi tycker: ”Jag sitter 45 minuter i cirka 60-gradig värme och svettas rejält. Jag blir väldigt avslappnad och kroppen mjuknar snabbt, jag blir rörligare i nacken. Det pirrar i huden och efteråt känner jag mig både lugn och pigg – och dricker väldigt mycket vatten!”
Pris: Vi testar på Anuprada i Stockholm där man får lyssna på guidad meditation samtidigt om man vill. Här kostar ett besök ca 500 kronor, inklusive dusch och handdukar.
Kompressions-stövlar
Therabody Recovery Air använder kompression för att ge en vågvis tryckmassage. De är som höga stövlar som täcker hela benen och du ligger ner när du använder dem. Eftersom de omsluter hela benet jobbar de också igenom både fot, smalben och lår.
Vi tycker: ”Stövlarna kräver sin plats, de är otympliga och behöver först ett eluttag men laddas upp snabbt. De ger dock omedelbar effekt. Smärta och svullnad försvann snabbt, helt jämförbart med effekt från lymfmassage. De förinställda programmen gjorde det lätt att använda dem. Dock låter de lite, något att tänka på om fler än du vill kolla Netflix samtidigt i soffan.”
Pris: Från 7 399 kr.
Koppning
I uråldriga tekniken koppning placeras, och efter en stund dras, så kallade koppor över kroppen. Man skapar ett vakuum mellan koppen och huden, för att öka blodcirkulation och hjälpa lymfsystemet. På salong är effekten mer påtaglig och kännbar – det kan göra ont och bli några blåmärken. Vi valde en mjukare ritual genom att koppa oss själva, med olja, i duschen.
Vi tycker: ”Det här är skönt, jag fick lite hjälp att komma åt på vissa ställen (vilket gjorde massagen ännu trevligare). Jag gillar särskilt de mindre kopparna för ansikte och nacke/hals.”
Pris: Massagekopp i silikon från Curam ca 330 kronor.
Pressoterapi
Du ligger på en brits iklädd en dräkt som jobbar med en infraröd teknik som sänder ut impulser som klämmer åt mjukdelarna i din kropp. Detta för att öka blodcirkulationen och stimulera lymfsystemet.
Vi tycker: ”Det är avslappnande och skönt, som en lätt massage. Efter behandlingen känner jag mig avslappnad och samtidigt piggare i kroppen.”
Pris: Vi testade på Roll it Studio i Sollentuna, här kostar det från 350 kr, 30 min.
Vibrationsplatta
I vibrationsterapi utsätts kroppen för vibrationer, och svarar på dessa genom att musklerna drar ihop sig. Den vibrerande plattan jobbar parallellt med olika frekvenser som får lymfkärlen att krama vätskan framåt. Samtidigt skakas hudlager och bindväv om och skapar passage där stopp kan ha uppstått. Du kan också ligga på rygg och placera svullna ben eller fötter på plattan för en effektiv massage.
Vi tycker: ”Jag provade FitnessPlate-POWER, som dessutom har träningsband och färdiga program att följa. Att stå på plattan blir snabbt en rolig aktivitet, det pirrar i benen första gångerna vilket kan vara ett tecken på önskad aktivering i systemet.”
Pris: Från 7 995 kr.
Roll Shape – Rollmassage
Kroppens mjukdelar pressas mot roterande trärullar med infraröda lampor. Systematiska rörelser ger en djupgående muskel- och bindvävsmassage, som ökar blodcirkulationen och stimulerar lymfsystemet. Man rollar för att föra lymfan i rätt riktning, inåt och uppåt mot hjärtat. Eftersom du själv, med hjälp av maskinen, utför massagen är det lätt att trycka mot så mycket eller litet som du själv känner är skönt. Man rekommenderas att gå 1-2 gånger i veckan, i cirka 5-10 behandlingar, för att minska svullnad.
Vi tycker: ”Först kittlas det och gör lite ont innan jag vant mig vid kulorna. Men sen känns det som en rejäl massage. Skönt, avkopplande och enkelt att genomföra. Jag sover bättre efteråt.”
Pris: På Roll it Studio i Sollentuna kostar det från 299 kr första gången, 45 min. Återbesök 359kr. Finns även 60 min.
LPG Massage
Djupgående, mekanisk bindvävs- och lymfmassage som ska öka blodcirkulationen, mjuka upp vävnad och sätta igång lymfcirkulationen så överflödig vätska lättare lämnar kroppen. Massagen utförs med hjälp av en motoriserad rulle och en slags ”handflata” som kombineras med ett vakuumsug. Rullen förs över kroppen på ett speciellt sätt, över områden kunden önskar behandlas. Man är klädd i en vit, tajt kroppsstrumpa. Du kan behöva flera behandlingar för resultat. Du ska inte göra LPG om du är gravid.
Vi tycker: ”Jag fokuserar på lår, rumpa, mage och midja. Det gör inte ont, men vakuumsuget känns ovant, det liksom masserar samtidigt som det ”drar upp” huden. Efteråt känns det lätt i kroppen. Jag rekommenderas att röra på mig och dricka mycket efteråt – och springer min snabbaste löprunda på länge, med lätta och snabba steg.”
Pris: 40 minuters behandling kostar mellan 900 och 1 100 kronor.
Body Shape
Här går du på ett löpband inbyggt i en stor plastkapsel. Där i finns en kraftfull vakuummotor som med ett tjockt neoprentyg suger tag runt din midja och ger ett motstånd. Den här kraften jobbar i kombination med infrarött ljus för att bland annat öka blod- och lymfflödet. Värmen mjukar upp lederna medan du rör dig. Gå 30 eller 45 minuter.
Vi tycker: ”Den här suger tag rejält kring midjan när jag går, och drar mig neråt. Känslan liknar att gå i vatten. Jag går 45 minuter, det känns rejält i kroppen efteråt.”
Pris: Vi testade på Roll it Studio i Sollentuna, här kostar det från 399 kr, 30 min.
Foto: TT, Privat