Lymfödem: behandlingarna som kan hjälpa – i vården och privat
Vid lymfödem fungerar inte lymfsystemet som det ska och delar av kroppen sväller upp. Men det finns hjälp att få. Både genom vården och saker som du kan göra själv om du drabbats.
Hjälp mot lymfödem inom vården
Inom vården kan drabbade av lymfödem få hjälp av en lymfterapeut. Men det råder stor brist på medicinska lymfterapeuter och vilken typ av behandling som erbjuds skiljer sig också mellan olika regioner. Det menar Margareta Haag, förbundsordförande i Svenska Ödemförbundet.
Vad händer vid symtom på lymfödem och jag söker vård?
– Inom den ”vanliga”, skattefinansierade vården arbetar medicinska lymfterapeuter som har en legitimation som bas, det vill säga läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter och som sedan har vidareutbildat sig
efter två års arbete, oftast inom onkologi eller kirurgi. Förhoppningsvis kan specialistläkaren i allmänmedicin på din vårdcentral remittera till dig en sådan. Medicinska lymfterapeuter finns inom primärvården, men också på speciella lymfmottagningar. Det råder dock stor brist på medicinska lymfterapeuter i Sverige.
Vilka behandlingar erbjuds inom vården mot lymfödem?
– Den medicinska lymfterapeuten ska lära patienten mer om diagnosen, om hudvård, kompression, självlymfdränage, träning och kost. Vid mer komplicerade fall ges manuell lymfdränage och lymfterapeuten kan också skriva ut en lymfapress för hemmabruk. Vad som erbjuds skiljer sig dock från region till region.
Det är också viktigt att lära patienten leva ett bra liv med lymfödem, det vill säga att komma över sorgen över en förändrad kropp och lära sig förstå vad den mår bra av, behöver och klarar av.
Behandlas bara det svullna området hos en lymfterapeut?
– En medicinsk lymfterapeut ger lymfdränage över hela kroppen vid ben- och buklymfödem och på den övre delen av kroppen vid armlymfödem. Terapeuten använder också ofta hjälpmedel som laser, lympha touch, deep oscillation, kompressionspump, samt lär ut egenvård.
Så fungerar lymfmassage
Bebe Gransten arbetar sedan 18 år tillbaka som lymfmassör och utbildare. Hon är också initiativtagare till Lymfhoppet.se, en sajt med information om lymfsystemet och tips på olika behandlingsställen och egenvårdskurser.
Varför är lymfmassage så bra?
– Alla människor borde bli bättre på att ta hand om sitt lymfsystem, på samma sätt som vi är noga med att borsta tänderna varje dag! Vid lymfmassage för vi ut överskottsvätska och slaggprodukter ur kroppen på ett effektivt sätt, genom strykningar, lätta tryck i lymfflödets riktning (mot armhålorna och nyckelbensgropen som är ”centrum” i lymfsystemet) och ibland lite mer lösgörande grepp för att lösa upp stopp eller ärrbildningar. Vi masserar också hela kroppen, inte bara där det är stopp.
– Andning är också en viktig del av lymfmassagen; när du andas in ska du känna att revbenen breddar sig och när du andas ut ska du pressa ihop så att du får ”smal midja”. Sätt händerna på sidan av revbenen så du kan hjälpa till att tömma ut luften. Det är utandningen som behöver hjälp, in kommer luften av sig själv. Jag tycker egentligen att all massage – allt från den taktila massagen vi ger på äldreboenden till fotmassage – borde utgå från lymfmassagen och börja och avsluta med en flödesstrykning i lymfans riktning. Lymfmassage är en massageform som gör oss både friskare och piggare.
Foto: TT