Fridas dotter hoppade ut genom fönstret – i väntan på BUP
Den 8 januari 2021 hoppar 16-åriga Tilda Boisen, i ett desperat rop på hjälp, med huvudet före ut från fönstret i familjens lägenhet.
Händelsen är startskottet för att de äntligen ska få den hjälp de efterfrågat och väntat på i nio månader. Men vägen är långtifrån rak, och det är sjukt att det ska behöva gå så långt, säger mamma Frida och Tilda i en intervju med Femina, där de berättar om den förtvivlan och frustration som präglat familjen under flera års tid.
De första tecken på att Tilda inte mår bra kommer under våren 2020, samtidigt som pandemin tar över landet. Tilda, som tidigare varit en glad tjej har plötsligt svårt att ta sig ut sängen och blir ilsken och avig.
Ringer psykakuten
När hon vid ett vredesutbrott har sönder en av köksstolarna och vrålar att hon inte ens orkar leva ringer Frida första gången psykakuten. Men de säger att de inte kan göra något.
– Jag låtsas bara som att jag inte har hört det där. Jag berättar till slut att ”Min mamma tog sitt liv. Jag kan inte ignorera när min dotter säger att hon inte orkar leva”, berättar Frida för Femina.
Under månader slussas de sedan runt mellan köer och instanser, tills allt kulminerar den där vinternatten.
Tilda kommer hem och är påverkad av alkohol, och vad senare visar sig; droger. Meningsskiljaktigheter resulterar i en högljudd diskussion mellan mor och dotter, som det ofta gör i tonåren. Så småningom lägger sig även resten av familjen i och för Tilda blir det för mycket.
– Jag visste inte vart jag skulle ta vägen. Det var ett logiskt beslut för mig då. Jag tänkte bara ”Jag ska ut. Jag orkar inte den här situationen längre”, säger Tilda till Femina.
"Mamma, hon hoppar”
Plötsligt skriker lillebror Arvid ”Mamma, hon hoppar”. Som av ett mirakel lyckas pappa Lars, som står närmast fönstret, fånga Tilda i benen och dra upp henne.
Hon hämtas i ambulans och läggs in på akutmottagningen Maria Ungdom. Ändå dröjer det 11 månader innan Frida får en samtalskontakt på BUP. Under tiden erbjuds familjen terapi, vilket var väldigt välbehövlig för alla.
Hoppet blir en vändpunkt för Tilda, som i efterhand säger att hon inte hade för avsikt att ta sitt liv, det bara blev för mycket.
Skrivit bok tillsammans
Historien har nu resulterat i boken Aldrig släppa taget, som Frida och Tilda, som nu hunnit fylla 18 år, skrivit tillsammans och som varit en viktig del av bearbetningen.
Berättelsen skildrar hur det är som förälder försöka göra alla rätt, men ändå inte riktigt nå ända fram, och hur det är att vara barn och veta vad man behöver, men inte kunna påverka. Och då ska ändå tilläggas att man i familjen Boisen ända sedan barnen var små poängterat vikten av att kunna prata om svåra saker, att tystnad är farligt.
– När det handlar om barn som mår dåligt, då finns inte tiden att sitta och vänta några år till. Jag tycker framför allt att det är så viktigt att Tildas röst får ta plats. Att tonåringar som går igenom samma sak kan känna igen sig i hennes röst, säger Frida till Femina.
I samma artikel poängterar hon också att personalen inom vården och inom BUP jobbar stenhårt, men riktar skarp kritik mot de många systemfel hon stött på och att föräldrar hänvisas till att söka privat hjälp för tusentals kronor för att resurser saknas i vården.
Psykisk ohälsa bland unga
Idag är psykisk ohälsa orsaken bakom 46 procent av sjukskrivningarna i Sverige. Men tonåringar sjukskrivs sällan. De som mår psykiskt dåligt får ofta välja mellan att gå till skolan fastän de är sjuka, eller ligga hemma och sitta fast i en till synes oändlig vårdkö. Just nu väntar fler än 24 000 barn och ungdomar i kön till BUP. För många dröjer det månader eller år innan de får hjälp.
Ännu ingen diagnos
Idag känner Tilda att hon har kommit ut på andra sidan, men hon väntar fortfarande på en diagnos och tillhörande behandling. Delvis för att man inom vården tycker att det är svårt att ge ett definitivt svar av flera olika möjliga alternativ, men också för att man inte vill sätta vissa diagnoser på allt för unga personer, eftersom tonåren och hormoner som till stor del kan påverka ens mående och beteende.
Här finns hjälp för dig som mår psykiskt dåligt
Bris – för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatta på bris.se.
Jourhavande medmänniska – Ring telefonnummer 08-702 16 80 eller chatta via hemsidan.
Jourhavande kompis – En chatt för barn och unga upp till 25 år.
Mind självmordslinje – Telefonnummer 901 01 eller chatta . Hit kan du vända dig även som närstående.
Är du närstående? Våga fråga, lyssna, visa empati och döm inte. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista och går att påverka, men behöver träffa någon från psykiatrin omgående. Ring 112 eller åk till en akutmottagning.
Foto: Magnus Ragnvid