Expert: Så hittar du motivationen – och bryter stillasittande tillvaro
Den hyllade filmen, som blev Sveriges mest sedda dokumentär på bio genom tiderna med över 315 000 biobesökare, följer duon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson – och Filips pappa Lars. Den pensionerade läraren lider av en djup depression, och trivs i sin belgiska skinnfåtölj – men kommer snart iväg på en resa till sitt andra hemland, Frankrike.
Men resan mot förändring började långt innan bilen rullade mot Frankrike – när Gunnar Söderström, som är mental tränare, inspirationsföreläsare och naprapat, träffade 81-åringen i Köping.
– Elden hade falnat lite grann, men glödde fortfarande. Så det var att blåsa liv i den. Försöka hitta lite utmaningar och få honom att lyfta blicken igen, säger coachen.
Mental och fysisk träning
Först och främst jobbade de med Lars mentala inställning. Vad ville han göra med sitt liv?
– Man ska inte underskatta kraften i ett mindset. Att bara flytta fokus från att jag är en person som sitter still och inte kan, till att du visst kan och du väljer, säger Gunnar.
Flera studier visar hur viktigt ett positivt mindset är. Man har bland annat sett hur en grupp äldre personer som pratat om sin ungdom innan ett fystest blev både smidigare och piggare direkt efteråt.
Utöver den mentala träningen introducerade Gunnar även enkla övningar – med och utan gummiband och tvåkiloshantlar. Lars fick bland annat öva på att resa sig upp och sätta sig ner och vardagliga moment som att ta på sig strumpor. Resultatet kom snabbt – och Gunnar såg hur självförtroendet växte i den äldre mannen.
– Han kunde säga, ikväll ska jag laga ratatouille. Han fick ett nytt spänst i stegen.
Små steg – stora förändringar
Gunnar har flera tips till den som vill bryta sin stillasittande livsstil. För det första, hitta nya sätt att träna på som passar dig. Om du har ont, på grund av till exempel artros, så försök anpassa övningarna efter dina förutsättningar.
För det andra, det viktigaste är inte vad du gör – utan att du gör något som håller i längden.
Man kan till exempel gå upp för trapporna i stället för att ta hissen, göra en benböj om dagen eller sträcka på vaderna varje dag, föreslår han.
– Alltså små, små grejer. De är så små att man tänker, vad ska det där göra för skillnad? Men på sikt så gör de där små grejerna stora förändringar.
Det allra vanligaste misstaget är att man går ut för hårt, jagar snabba resultat.
– Man går till gymmet fyra gånger under den första veckan, och då blir det lite för mycket. Det kanske blir för jobbigt, man kanske skadar sig, och så blir det att man slutar.
Men det är aldrig för sent att börja röra på sig. Flera studier visar att personer över 70 och 80 år kan bygga muskler på ett sätt som man inte trodde var möjligt för 20 år sedan. De får tydliga och mätbara resultat.
– Jag kan nästan tycka att man kan få snabbare resultat med de som är äldre, än de som är yngre. För att förbättringspotentialen är så stor.
Styrka och kondition
Han nämner också hur träning kan minska behovet av mediciner, förbättra balansen och ge kroppen bättre motståndskraft mot sjukdomar.
– Det är en så otroligt tydlig koppling i alla studier. Är vi lite mer vältränade och har lite mer muskler på kroppen, då motstår vi mer. Inte bara depression och nedstämdhet. Utan alla de här vanliga sjukdomarna har man bättre resistens mot.
Men är du lite äldre, så tänk på att värma upp ordentligt! Du behöver troligtvis mer uppvärmning nu än när du var ung. Och inkludera pulshöjande aktiviteter, det motverkar flera hjärt- och kärlsjukdomar. Det viktigaste är inte heller hur mycket du tar i, utan att du blir trött. Till skillnad från en väldigt vältränad person som kanske behöver springa en mil för att få någon effekt, krävs det kanske bara en rask promenad till bussen för en person som inte rört på sig så mycket under den senaste tiden.
– Om du blir trött av att gå i en trappa eller uppför en backe, då är det konditionsträning, säger Gunnar.
Om din partner fastnat i soffan
Om din partner inte känner för att röra på sig, utan helst sitter i soffan, kan du försöka motivera honom eller henne utan att skapa konflikt.
– Det är så lätt att man hamnar där. Du måste följa med mig ut och gå stavgång. Och han eller hon säger, nej jag vill inte. Och då säger du, jo det ska du. Det blir lite taggarna utåt.
Försök istället hitta aktiviteter som din partner tycker om, som känns lätt, relativt roligt och enkelt. Se lösningar istället för problem, råder Gunnar.
Nytt perspektiv på tillvaron
När Gunnar hjälpte Lars inför resan till Frankrike påmindes han ofta om boken Tisdagar med Morrie, som handlar om en student som lär sig uppskatta de små sakerna i livet genom sin gamla professor. Gunnar tyckte att det var fantastiskt och inspirerande att få låna Lars perspektiv.
– Han beskrev det han saknade mest, och han sa det så fint: “att bara få äta middag med mina barn och gå till jobbet, det saknar jag”. Alltså de här vanliga grejerna var det som han saknade... och just nu äter jag middag med mina barn, men en dag kommer jag sitta som honom och sakna den här tiden. Det var vackert att få känna den känslan. Att uppskatta den fasen jag är i just nu.
Även om Gunnar hade i uppdrag att förbereda Lars för resan till Frankrike, så låg den verkliga vinsten inte i själva äventyret, enligt coachen.
– För mig var det att han mådde lite bättre, blev lite pigg, säger han.
Filmen blev en otroligt fin bonus, ett kvitto på att de lyckats, som inspirerat – och fortsätter att inspirera – många människor.
Foto: Privat