MåBra reder ut: 3 myter om styrketräning
Du blir biffig
Nej, det kommer inte att hända ens om du kör styrkeinriktad gruppträning som bodypump fem gånger i veckan! Kvinnor har helt enkelt inte samma kroppsliga förutsättningar för att bygga stora muskler som män. Det beror bland annat på att vi har mindre muskelmassa och mer fett på kroppen från början. Självklart ökar kvinnors muskelmassa av träning, men bara till en viss gräns. Detta eftersom vi har så lite av könshormonet testosteron, som behövs för att muskelcellerna ska kunna fortsätta växa med tiden. Att som kvinna få stora muskler är ett heltidsjobb med strikt kosthållning!
Läs också: Så påverkas din hunger av träning
Äldre människor ska inte styrketräna
Jo, det ska de. Kanske är det just då man har som mest nytta av det! En av orsakerna till att våra muskler bryts ner, framför allt efter 60, är att vi är så fysiskt inaktiva. Därför lyfter man i den nya FYSS, fysisk aktivitet på recept, fram vikten av att träna styrka minst två gånger i veckan, oavsett ålder. Nya rön visar också att styrketräning har rent medicinska effekter på den åldrande hjärnan. Bland annat tycks det skjuta upp insjuknandet i demens och alzheimer. Även personer 80+ som har ett förstadium till demens får bättre hjärnfunktion av att träna styrka.
Man går upp i vikt
Nja. Muskler väger mer än fett, alltså går man upp i vikt om man får mer muskler, eller? Så kan det vara, men ett kilo muskler hänger knappast över byxlinningen som en valk. Det syns mindre än ett kilo fett. Dessutom: Med mer muskler på kroppen förbränner du mer energi. Därför menar fler och fler experter att styrketräning faktiskt är effektivare än konditionsträning om man ska gå ner i vikt. Sannolikheten är snarare att vågen pekar ner åt eller står still än att den pekar uppåt – såvitt du inte börjar äta mer än tidigare.
Läs också: Maxa resultatet: Så tränar du efter din hormoncykel
Källor: Vetenskapens Värld, SvD.se, träningslära.se