PT:ns bästa balansövning – för starkare ben och rumpa

16 jul, 2024
Utmana dina muskler i ben och rumpa samtidigt som du tränar upp balansen. Här kommer en utmanande övning som både stärker och gör dig mer stabil.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Balansen tar vi ofta för given, tills den börjar krångla eller försämras, och vi inte känner oss lika stabila längre. Därför är det toppen att lägga in balans i sin vanliga träningsrutin.

När vi lägger till balans utmanar vi kroppen mer

Det gör också att vi utmanar kroppen lite extra, då muskler som stabiliserar oss behöver stötta in och jobba. Vips, så får de en dos träning på köpet.

Att lägga till ett balansmoment gör ofta också en vanlig övning lite tuffare att genomföra, utmanar oss lite extra. Vi behöver också hålla fokus på ett annat sätt och går in för det vi gör. Det kan vara toppen för att till exempel verkligen känna vilka muskler det är vi jobbar med – och att vi har kontakt med dem.

MåBra:s Sandra Hiort utmanar dina ben, rumpan och balansenBrand logo
MåBra:s Sandra Hiort utmanar dina ben, rumpan och balansen

Så här gör du övningen för ben, rumpa och balans

Här kommer en övning som utmanar både benmuskler och rumpmuskler men också din balans, då vi jobbar på ett ben i taget. Du behöver en bänk, pall eller stol. Hämta den så kör vi igång.

Annons
Ta hjälp av ett bord eller liknande om du behöver för balansen.

Gör så här: Sitt på utkanten av en stabil stol. Ha ett bord, eller ­liknande, i närheten att lägga en hand på – om du behöver hjälp med balansen.

Lyft ena foten från golvet och lägg tyngden på foten som är kvar i golvet. Känn efter att du sitter i ett läge på stolen så du kan ta dig upp till stående härifrån.

Annons

Hitta balansen och kom upp till stående, stanna till och kom kontrollerat ner tillbaka till sittande igen. När du har gjort tio resningar på samma ben så byter du ben och gör samma sak.

Gör övningen tuffare eller enklare

Blir det för utmanan­de att jobba med ett ben i taget så jobba med bägge fötterna i golvet större delen av tiden och lyft ena benet där det går.

Vill du utmana dig själv lite extra så jobba med en lägre pall eller liknande, så du behöver komma längre ner med rumpan när du sätter dig ner. Det ger också mycket mer utmaning när du ska resa dig upp.

Foto: Peter Assarsson, Mia Zettermark

Annons