Ont i knäna vid träning? Så blir du smärtfri!
Att få ont när man tränar kan bero på flera saker. Det kan vara något så enkelt som träningsvärk – men om du gång på gång får ont på samma ställe är det viktigt att du går till botten med problemet. Rebecca Carlowitz är personlig tränare och legitimerad naprapat vid Salkhallens Naprapatklinik i Alvik. Hon möter ofta kvinnor med skador som uppstått i samband med träning.
– Felet som många gör är att de går ut för hårt, så att kroppen inte hänger med. Om man börjar med löpning är det till exempel viktigt att även träna coremuskulaturen, de utgör stommen i nästan all träning, säger hon.
Ont i knäna av träning? Det kan det bero på
En felbelastning på ett ställe kan leda till att du får problem på många andra ställen i kroppen – en dominoeffekt som kan vara svårstoppad.
– Allt hänger ihop. En belastningsskada i foten kan leda till knäproblem, som i sin tur kan ge problem i höften och sedan i ryggen. Därför är det viktigt att försöka hitta orsaken så snabbt som möjligt, säger Rebecca Carlowitz. Det kan handla om små detaljer som ger förslitningar i det långa loppet.
– Var därför noggrann när du väljer skor, sportbehå och annan utrustning. Om du är osäker på om du tränar på rätt sätt, ta hjälp av en PT som kan visa hur du ska göra. Då minskar du risken att göra fel. Ibland kanske du tror att värken kommer från träningen – men i själva verket beror den på något helt annat.
– Tänk efter hur du sitter på jobbet, hur mjuk eller hård din madrass är eller vad du bär för skor till vardags. Problemen kan börja redan där, men visa sig först på gymmet, säger Rebecca Carlowitz. Genom att lära känna sin kropp är det lättare att veta när något inte står rätt till.
– Då märker man ganska snabbt om det gör ont på ”rätt” eller ”fel” sätt. Du kanske håller på med en träningsform som inte passar din kropp eller dina förutsättningar. Då är det bättre att stanna upp och prova på något nytt – innan det är för sent.
Om du får ont i knäna kan det bero på: Svaga lår- och/eller rumpmuskler. Om dessa muskler är för svaga tar knäna emot de värsta stötarna när man tränar. Värken kan även bero på fel skor eller artros.
Det kan du göra om du får ont i knäna av träning
Undvik:
Träning som gör att knäna hamnar i en onaturlig vinkel, exempelvis bröstsim. Känn efter hur mycket träning dina knän tål, du kanske måste sluta med löpning till exempel. Bra träning: Stärk lår och rumpa på gymmet eller genom enkla hemmaövningar som exempelvis jägarvila (sitt mot en vägg med rygg och ben i 90° vinkel). Enkla balansövningar tränar också knäna och stabiliserande muskler i låren och i bålen. Även promenader, cykling och klassisk längdskidåkning är oftast skonsamma för knäna.
Tänk på:
Ilägg i skorna kan hjälpa knäna att få rätt stöd, men använd dem inte hela tiden. Om man har otur kan de göra mer skada än nytta – i slutändan är det bästa alltid att stärka muskulaturen.
Knakar knäna? Här kan du läsa mer om knastrande och knakande knän.
Expertens bästa träningstips mot knäont
Knas med knäna? Det behöver inte vara ett hinder för att springa milen. Här berättar Feelgoods medicinska personliga tränare Patrik Lööf hur du slipper bli knäsvag. Läs mer
Ont i dina knän? Så tränar du bort besvären!
Vivvi Alström, medicin- och skönhetsredaktör på MåBra, vill gärna löpträna men hindras av protesterande knän. Här visar Patrik Lööf, medicinsk PT på Feelgood, metoderna som ska ge henne maximal knäkraft. Läs mer!
AV: Anna Sundesten BILD: Thinkstock