Fråga träningsexperten Börja träna Träna hemma Löpning Gratis träningsprogram Se ''månadens övning'' Balansträning

Ska du springa Tjejmilen eller annat lopp? Här är Petra Månströms smarta tips!

29 jul, 2022
author MåBra Redaktionen
MåBra Redaktionen
petra månsson i löpspåret
Låt löparcoachen Petra Månström ta dig hela vägen i mål! Foto: Instagram @maratonpetra/TT.
Äntligen får vi springa lopp igen! Vi är många som är anmälda – här är löparcoachen Petra Månströms smarta upplägg inför startskottet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att springa lopp är både motiverande och belönande, tänk så kul att ha något att träna inför och kanske få medalj (eller ostkaka!) eller i alla fall en high five för.

Men för att stå förberedd på startlinjen krävs en del prepp. Vi har pratat med Petra Månström, hyllad influencer och löparcoach, för att tanka av henne på de bästa tipsen.

Se också: 9 träningsformerna som förbränner mest

Här är de nio träningsformer som bränner mestBrand logo
Här är de nio träningsformer som bränner mest

2 månader innan startskott

Det är fortfarande gott om tid kvar och en smart grej att göra då är att lära kroppen att springa i olika tempon, både snabbare och lugnare än du har tänkt springa på loppet. Detta för att ”tävlingstempot” ska kännas så lätt som möjligt.

Så här kan du träna: spring intervaller i olika tempon, ett kul pass är t ex att börja 10 minuter lugnt, sedan kör du 4-3-2-1 en eller flera gånger. Alltså 4 minuter, 3 minuter, 2 minuter och 1 minut. 1 minuts vila (jogg/gång) mellan varje intervall. För varje intervall ökar du tempot en aning. 10 minuter lugn nerjogg. Lägg också gärna in ett par pass i veckan där du struntar i tiden utan bara mysjoggar. Ett av dem får gärna vara en timme eller längre.

Annons

1 månad innan startskott

Så här kan du tänka: nu är det dags att börja lära kroppen att vänja sig vid ”tävlingstempot”. För varje vecka kan du också dra ner en aning på tiden du är ute under varje pass. Så här kan du träna: sk "tusingar" är superbra inför millopp. Ett bra pass är t. ex. 10 min lugn jogg och därefter (4-5) x 1 000 m – eller (4-5) x 5 min om du saknar uppmätt sträcka att springa på. Sträva efter att hålla jämnt tempo på alla intervaller. Detta tempo kommer troligen ligga mycket nära det tempo du sedan kan hålla på exempelvis Tjejmilen.

1 vecka innan startskott

Nu ska all träning vara gjord och fokus ligger på att stå utvilad och frisk på startlinjen. Fortsätt gärna att springa kortare pass och lägg gärna in korta backsprintar (om du är van att springa i backe) eller ruscher på flackt underlag. Så här kan du träna: lägg in (4-5) x 10 sekunder sprint uppför en liten backe, vila i form av gång nedför backen. Se till att vara ordentligt uppvärmd innan du sätter igång med sprintarna. Var lyhörd och kör fort men kontrollerat. Jättebra formtoppning inför loppet!

Annons

Och psst! Glöm inte att
…. Fokusera på att vara utvilad på startlinjen, inga sista minuten-ryck i träningen nu!

YEYYY! RUNDAY! (typ)Så här kan du förbereda dig innan: ta reda på starttider, startled och andra detaljer som är viktiga att känna till. Kom i god tid till tävlingsområdet och ha gärna

med dig lite sportdryck som du är van vid. Ingen dryck när det är mindre än timmen kvar till start. Att tänka på under loppet: spring smart och låt dig inte luras att dras med i den allmänna rusningen efter att startskottet har gått. Håll dig till din plan och njut

av att springa om trötta löpare en bit in i loppet istället ;-)

Och psst 2!
Glöm inte att….
lyssna på kroppen och anpassa tempot efter dagsform, väderlek osv.

Annons