Rapport: Kvinnor avstår träning – på grund av stress och komplex
– Vi ser väldigt tydligt att unga tjejer avstår träning på grund av rädsla för att bli bedömda för sitt utseende eller hur deras kroppar ser ut, säger Amanda Oxell på Tjejzonen.
Många kvinnor får glädje, ökad energi och tankade batterier av att ge sig ut på en löprunda, gå till gymmet eller ta en promenad. Andra förknippar det med prestationsångest, stress, obehag, frustration och kroppskomplex. Tidsbrist och trötthet sätter också käppar i hjulen för många kvinnor, som egentligen gärna skulle vilja komma iväg och träna.
– Det handlar om strukturella problem som är kopplade till samhällsnormer. Att kvinnor och unga tjejer avstår träning på grund av kroppskomplex är jätteproblematiskt och detta är någonting som sociala medier spär på. Sociala medier bidrar till negativa känslor som stress och prestationsångest kopplat till fysisk aktivitet, säger Amanda Oxell, chef för samhällsförändring och samverkan på Tjejzonen.
Kvinnor gör mer obetalt arbete
Rapporten Kvinnorörelse 2025, som Tjejzonen gjort tillsammans med Vårruset, visar också att majoriteten kvinnor upplever att de inte har tid eller ork att vara fysiskt aktiva. Detta gäller speciellt i åldersgruppen 35 år och uppåt, där många väljer att skaffa barn eller har små barn hemma.
– Vi vet att kvinnor oftare tar ett större ansvar för hushåll och barn och gör den typen av obetalt arbete i mycket högre utsträckning än vad män gör. Vilket gör att kvinnan faktiskt har mindre tid och är tröttare.
Även ekonomi och inkomstnivå spelar in för hur mycket träning som blir av.
– Det kan handla om att kvinnor tjänar mindre än vad män gör trots att de utför samma arbete. Hon har kanske inte råd att i samma utsträckning betala för aktiviteter kopplat till rörelse, som yogaklasser, gymkort eller träningskläder. Men vi ser också att man i lågavlönade yrken ofta inte har ett lika flexibelt arbetsliv och då blir det också svårare att få in fysisk aktivitet i vardagen.
Tidsbrist, trötthet och kroppskomplex
- 76 procent av kvinnor mellan 18 och 65 år önskar att de kunde vara mer aktiva.
- 30 procent av alla kvinnor och 45 procent av yngre kvinnor 18–34 år kopplar fysisk aktivitet till stress och prestationsångest.
- 15 procent av yngre kvinnor hindras från att träna på grund av rädsla för att bli dömda för sitt utseende eller sin kropp. Samma siffra för kvinnor 50–65 år är 5 procent.
- Var femte kvinna uppger att hon påverkas negativt av sociala medier när det kommer till träning.
- Kvinnor med lägre inkomst rör på sig i mindre utsträckning än vad kvinnor som tjänar mer gör, i genomsnitt 37 träningstillfällen färre per år.
Källa: Kvinnorörelse 2025, Tjejzonen/Vårruset
Att många kvinnor avstår träning på grund av tidsbrist, trötthet och rädsla att bli bedömda för sitt utseende är problematiskt på många sätt, menar Amanda Oxell. De flesta av oss vet vad rörelse betyder för både vårt fysiska och psykiska välmående.
– Träning är någonting som bidrar till att du mår bra och det blir en jättenegativ spiral när orken eller tiden inte räcker till, säger hon och fortsätter:
– Det här är stora och komplexa frågor att adressera och det finns inga enkla lösningar. Det finns dock saker vi kan göra för att främja kvinnors fysiska aktivitet, så att kvinnor och män faktiskt har samma förutsättningar att vara fysiskt aktiva och i förlängningen också må bättre psykiskt.
Behöver skifta fokus
Hon hoppas till exempel att fler arbetsgivare ska jobba för att förbättra fysisk och psykisk hälsa på arbetsplatsen, till exempel genom att öka friskvårdsbidraget.
– I skolorna kan det handla om att införa aktiv rastplanering så att det inte bara är killarna som spelar fotboll på rasterna medan tjejerna står och snackar på skolgården.

Att kvinnor och framför allt unga tjejer i hög utsträckning bedöms inom ramen för hur deras kroppar ser ut ska inte vara ett hinder för fysisk aktivitet – och där har vi som vuxna ett ansvar för att skifta fokus, menar Amanda Oxell.
– Vi behöver bli bättre på att fokusera på annat än hur kvinnor och unga tjejer ser ut. Du kan självklart säga "vad fin du är i dag", men du kan också säga "vad roligt det var när du sa det där". Det måste finnas en balans. Som enskilda individer kan vi också vara mer aktiva sociala medier-användare och fundera över vilka konton vi följer, vilket innehåll vi tar del av och vad det får oss att känna.
Foto: TT/Shutterstock, Tjejzonen