Så skapar du bra träningsrutiner: 7 experter tipsar
"Hur kommer jag in i bra träningsrutiner", kanske du funderar över? Det undrade vi också och tog hjälp av träningsexperterna som fick ge sina bästa tips:
Lovisa "Lofsan" Sandström: Planera in i kalendern
– Sätt dig ner på söndag kväll och planera in din träning i kalendern. Se var det finns luckor eller möjlighet att röra på dig och skriv in träning som ett möte med dig själv. Snacka ihop dig med en kompis och se om ni har pass ni kan synka utomhus, att ha en träningskompis som vill samma sak som du är bra för rutinen!
Sabina Dufberg: Ställ rimliga krav på dig själv
– Ställ rimliga krav på dig själv och ha tålamod. Se en helhet där du ska vara aktiv hela livet och inte bara kortsiktigt. Vi har ofta en tendens att köra allt eller inget men ditt övriga liv och intressen behöver också tid i kombination med att du har din träning igång. Tänk långsiktigt!
Åsa Nyvall: Hitta träningen du gillar
– Försök att hitta en träningsform som du gillar. Som din kropp tycker om att utföra. Det finns hur många träningsformer som helst så bestäm dig för att utforska vad som känns bra för dig. Kanske kan du med nyfikenhet prova något nytt varje vecka för att se vad du trivs bäst med.
Jag brukar tipsa om att hitta något som är bra för hjärtat såsom löpning, simning eller liknande. Cardio i någon form helt enkelt. Sedan lägga till något som gör att musklerna får jobba, såsom styrketräning, boxning eller liknande. Och sist, men inte minst något som gör att kroppen är mjuk och rörlig.
Min treenighet som jag har hittat består av löpning, styrketräning och yinyoga. Där ligger min kärlek. Din kanske ser helt annorlunda ut. Och även jag kan skifta ibland mellan andra former av träning. Men är alltid noga med att dessa tre delar finns med i min rutin – hjärta, muskler och rörlighet.
Skifta även från att du måste träna till att du unnar dig att träna. Det kan göra stor skillnad. Att gå till gymmet för att man måste kan vara tungt. Men att gå till gymmet för att man unnar kroppen något den mår bra av blir något annat. För visst vill du må så bra du bara kan! Och visst är du värd att unna dig härlig träning och en hälsosam, skön livsstil!
Petra "MaratonPetra" Månström: Boka träningsdejter
– Några bra tips som har fungerat toppen för mig är att ha bra träningskompisar som jag kan bestämma träningsdejter med. Har man bokat med någon så ska det mycket till för att ställa in.
En annan bra grej är att skriva in dina planerade pass i kalendern som ett ”viktigt möte”, så att de verkligen blir av och inte riskerar att ersättas av något annat. För dina pass är ju verkligen viktiga möten, både för dig och din omgivning.
Mårten Nylén: Få in träningen i din livsstil
– Få in träningen i din livsstil. Livsstil är något vi skapar, precis som våra träningsrutiner och vi mår alla bra av att röra på oss regelbundet.
Jag brukar prata om två lägen, “hårdkörningsläget” där man sköter allt lite bättre och striktare men under en kortare tid, och “livsstilssläget” som är det viktigare läget där vi kommer spendera mest tid. Här bör vi tänka mer balans och långsiktigt vilket innebär att anpassa våra rutiner efter hur vi mår som bäst och vill leva.
Leila Söderholm: Njut av vilodagarna
– Planera med veckobeting, bestäm innan vad som ska göras under veckan och se till att det blir av. Betinget stänger söndag kväll så om du missat pass så har du hela helgen på dig. Det gäller att, precis som på arbetsplatser, planera verksamheten för att komma framåt. Njut av vilodagarna för att du är värd dem eftersom du håller ditt beting så bra.
Hittar du något som känns kul att göra, så grattis! Helt ärligt så är det få som hittar motion eller träning som de tycker är superkul, då gäller det att jobba strategiskt och metodiskt för att få till det ändå. Lär dig känna hur det känns efteråt, det är alltid ljuvligt, spar den känslan och plocka fram den varje dag.
Jose Nunez: Bli mer aktiv i vardagen och variera dig
– Vi kan börja med att vrida på orden. Rutin är något människan skapat för att få onaturliga saker gjorda. Kan vi istället söka sundare vanor påverkar det sättet att träna och tiden däremellan. För att träna sunt och mer naturligt kan vi börja med att se efter människans behov.
Till exempel: Vi går på plana underlag med skor på fötterna vilket ger oss svaga fötter med sämre förmågor att kommunicera med övriga kroppen – något som påverkar oss negativ. Alltså kan en sund vana bli att stå barfota på en sandsäck och träna fötterna vid ståbordet varje dag.
Om du tar dig tid att “scanna av” sådant som du inte får med i din träning men fortfarande har behov av så kan tiden mellan träningen bli det som gör skillnad. Allt fler får större behov av det här, då klyftan mellan vardagen och träningen bli allt större. Antingen gör vi nästan ingenting, sen blåser på för fullt i träningen. Två onaturliga tillstånd som gör att många har svårt att komma till skott och med en ökad skaderisk.
Så sundare rutiner handlar om att bli mer aktiv i vardagen och mer varierad i träningen. Och det häftiga i kråksången är att när du väl kommer igång som blir det bara lättare och lättare. Det är som att "myrorna i baken” vaknar till liv igen.
Foto: TT
LÄS MER:
Träna din rörlighet – skönt pass med övningar att göra hemma