Yoga på en stol – 3 enkla övningar du kan göra när som helst
Yoga har funnits i mer än 2 500 år. För att hedra traditionen, och vad yogan står för, tycker yogainstruktörerna Sofie Bellis och Weini Smon att det är viktigt att yogan ska vara tillgänglig för alla – när som helst och var som helst.
Yogan är ett verktyg för att hitta ett lugn i vardagen, att förena sig själv i kropp och sinne. Det är mer som en livsstil, att bli mer närvarande varje dag i sitt liv, säger Sofie till MåBra.
– Det är väl egentligen grunden till yoga, plus det här fysiska, det hjälper en att öppna upp kroppen och släppa på spänningar vilket också leder ut till att man blir en gladare människa i slutändan, om man praktiserar yogan regelbundet, säger hon.
Yoga behöver inte vara svårt
Du behöver inte vara vig eller atletisk för att praktisera yoga. Och yoga behöver inte vara avancerade ställningar eller att stå i nedåtgående hund, menar Sofie. Det är så mycket mer.
– Yoga är också andning och meditation på en stol, tillägger hon.
I dag får vi inte in tillräckligt med rörelse eller stillhet i vår stressiga vardag, säger Weini.
– Det blir ofta något mellanting. Där tror jag att yogan kommer in på ett fint sätt att checka in på sig själv: sin kropp, sitt sinne men också den spirituella delen, berättar Weini och säger att en stor del av yogan är meditation och filosofier om hur man behandlar sig själv och andra.
Oavsett om du går igenom glädje eller sorg kan yoga ha en god och stärkande effekt. Yogan kan hjälpa en att på ett tryggt sätt komma i kontakt med sin oro och trauma.
– Om man är genom svårigheter i livet, vilket vi alla kommer att vara någon gång, är yoga ett jättefint verktyg att få hjälp att hantera svårigheter, säger Sofie.
Så vet du att du gör rätt
Nedan visar yogaprofilerna några enkla övningar som passar de flesta. Många kommer säkert undra: ”Gör jag rätt nu?”, säger Sofie.
– Om det känns skönt, då är det förmodligen rätt. Det ska inte göra ont på något konstigt eller obehagligt sätt.
Övningar: Yoga på en stol
Katt och ko
1. Sätt händerna på knäna eller låren.
2. Med avslappnade axlar, andas in genom näsan och tippa bäckenbotten framåt samtidigt som du öppnar upp i bröstet och samtidigt tittar uppåt.
3. Andas ut genom näsan och tippa bäckenbotten bakåt samtidigt som du rundar bröstryggen och låter blicken röra sig mot magen.
4. Upprepa rörelserna några gånger.
Sittande sidostretch
1. Placera höger hand i mitten av utsida vänster lår.
2. Andas in och förläng vänster andra arm upp mot taket, parallellt med örat. Handflatan är in mot kroppen.
3. Andas ut, sug in naveln och luta långsamt kroppsvikten mot höger, så långt som känns okej och båda sittbenen är kvar mot stolen och kika upp mot handen eller titta rakt fram.
4. Andas in och kom sakta tillbaka mot mitten och byt sida.
5. Upprepa rörelserna några gånger.
Kaktusarmar
1. Hitta en bekväm position på stolen och hitta längd i ryggen med fötterna axelbrett isär.
2. Andas in genom näsan och svep båda armarna mot taket och låt blicken röra sig mot fingrarna
3. Andas ut genom näsan och böj armbågarna 90 grader parallellt med golvet med handflatorna vända framåt. Låt blicken röra sig mot taket och dra ihop skulderbladen och öppna upp i bröstet.
4. Andas in genom näsan och svep båda armarna mot taket igen
5. Upprepa rörelserna några gånger.
Foto: Mia Zettermark.