Forsberg: Så kommer du igång med längdskidåkningen
Magdalena Forsberg stod på ett par längdskidor för första gången när hon var två år – och har aldrig tröttnat på att ge sig ut i skidspåren. Hon är en av Sveriges största idrottare genom tiderna med flera tunga medaljer från både VM och OS i bagaget. Hon har vunnit Världscupen sex gånger och tilldelats Jerringpriset fler gånger än någon annan idrottare. Hela fyra gånger. Än i dag åker 57-åringen gärna skidor varje dag, men nu handlar det inte om att jaga några medaljer.
– I dag är det att komma ut i naturen, eller ut i skogen. Att bara åka, eller gå ibland, i djupsnö i skogen. Bara följa någon led rakt ut i naturen, det tycker jag är det härligaste i dag med längdåkningen. Sedan är det också en underbar och härlig träningsform som är skonsam för kroppen, säger hon.
Köp skidor som passar
Så hur kommer man igång med längdskidåkningen? Magdalena har flera tips till den som startar från noll. Steg ett, om man inte har någon utrustning, är att gå till en välsorterad sportbutik som kan hjälpa en att välja skidor, stavar och pjäxor.
– Få hjälp med att skaffa bra grejer, för det är så mycket roligare om man har utrustning som fungerar bra.
Skidproffset tycker att man ska satsa på vallningsfria skidor, skinskidor, som är ungefär 25-30 cm längre än en själv. Men poängterar samtidigt att ens vikt och skidvana påverkar valet, och att det därför är viktigt att få hjälp av personal i en fysisk butik.
Teknikträning underlättar
Vissa njuter av att “gå” med skidorna, och då är det bara att ge sig ut i spåren när man väl har köpt eller hyrt utrustning. Men vill man åka skidor, det vill säga glida fram, och kanske drömmer om att åka Vasaloppet någon gång så kan det vara värt att lägga en slant på en tekniklektion.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!– Ska man bara åka för njutningens skull och för att komma ut i naturen och njuta av en gnistrande vinterdag så behöver vi inte hålla på och tokträna massa skidteknik. Det kan räcka att vara ute och njuta, det kan vara härligt det med. Men vill man ha ut lite mer fysisk träning av det, då är det klart att det är bra att man lär sig skidteknik och lägger lite tid på det. Det vi tränar på blir vi bra på. Och vill vi bli bra på eller lära oss längdskidåkning så behöver vi göra det ganska ofta.
Den som vill utvecklas snabbt kan sikta på att komma ut i spåren 3-4 gånger i veckan. Och i början är det framför allt balansen som man ska fokusera på, enligt Magdalena.
– Jag ser folk som aldrig åkt på skidor, och de har svårt att bara hålla balansen, säger hon.
För vissa kan det ta flera veckor att hitta balansen på skidorna. För andra, som är lite sportigare, kan det gå betydligt snabbare.
Men oavsett hur lång tid det tar så är det dags att jobba mer aktivt med tyngdöverföringen mellan skidorna när man fått balansen under kontroll.
– Åk lite grann utan stavar. Pendla med armarna, så att du känner att du gungar framåt och hittar tyngdöverföringen. Växla med att åka med stavar och träna på stakning. Stakning och diagonalåkning är klassiska tekniker.
Vanliga misstag bland nybörjare
Vid nedförsbackar så gäller det att inte sätta krokben för sig själv. Vilket är rätt vanligt bland nybörjare.
– Det är många som blir rädda och spänner sig. De blir som en pinne i hela kroppen och då blir det ännu svårare att hålla balansen, säger Magdalena.
Alla törs inte krypa ihop som proffsen. Men om man tänker på att slappna av, böja lite på knäna och ha armarna lite utåt i sidan från kroppen, så blir det lättare att både hålla balansen och att parera i backen.
Ett annat vanligt misstag bland ovana skidåkare är att de håller alldeles för hårt om stavarna.
– Stavarna ska man nästan släppa greppet om när man har handen längst bak när man åker. Men det är väldigt många som tjurhåller den här staven hela tiden, och då blir det jättejobbigt för armar och händer om man åker en stund.
Ett tredje misstag är att man går passgång i diagonaler, vilket man inte ska.
När det inte finns snö
Vill du jobba på din teknik men saknar snö, har skidlegendaren flera förslag. För att öva upp balansen, som är a och o i skidåkningen, kan du stå på ett ben och blunda. För att förbättra konditionen kan du gå eller springa med stavar, cykla eller ägna sig åt någon annan konditionshöjande träning. Och är du riktigt seriös kan du även åka rullskidor när marken är bar.
– Alternativt, om man ska åka Vasaloppet och inte har någon snö, då är det jättebra att stå i en skierg som finns på de flesta gym. Då står man och stakar i en maskin, och Vasaloppet är väldigt mycket stakning. Det är jättebra träning för att träna upp överkroppen och stakrörelsen.
Foto: TT