Trefaldiga vinnarens träningstips inför Vasaloppet
Lina Korsgren har flera råd till den som vill ta sig an de nio milen mellan Sälen och Mora. Först och främst så tycker hon att man ska fundera på vad man vill få ut av loppet. Vad man har för förväntningar.
När man väl knäckt den nöten, kan man sätta upp delmål för förberedelserna inför Vasaloppet.
– För mig har det alltid varit till stor hjälp att förbereda mig med hjälp av delmål inför stora tävlingar, för att hitta motivationen att förbereda mig så bra som möjligt.
När man väl har sin målbild klar för sig är det hög tid att sätta igång med träningen.
Träningsprogram inför Vasaloppet
För att klara av Vasans nio mil krävs både styrka och kondition, och Lina tycker att man ska försöka klämma in tre olika träningspass i veckan. Ett lågintensivt distanspass på 90-120 minuter, för att träna uthålligheten. Ett intervallpass med 20-30 minuter effektiv intervalltid, för att få upp flåset så mycket som möjligt. Och slutligen ett styrkepass med 6-8 stycken övningar för armar, bål och ben.
Fyra veckor innan startskottet i början av mars kan du även lägga till ytterligare ett pass i veckan, om du känner dig pigg och stark. Och finns det något seedingslopp i närheten av där du bor, så är det också bra träning inför den stora utmaningen, tipsar Vasaloppsvinnaren.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!– Ju mer du förbereder dig, ju roligare kommer din upplevelse att bli!
Kläder och alternativ träning
Skidåkning är såklart den mest optimala träningsformen inför Vasaloppet. Men om snön ännu inte lagt sig där du bor, så finns det många alternativa träningsformer att välja mellan. Bland annat cykling, löpning, rullskridskor och träning i stakmaskin, som finns på de flesta gym.
Utöver träningen, är det bra att tänka på sin klädsel i god tid innan loppet. Den ska varken vara för varm eller klumpig, enligt skidproffset.
– Du ska kunna röra dig lätt och nästan känna att du fryser på start. Då kommer det bli perfekt när du har startat och värmen i kroppen kommer igång.
Det är bra att träna i kläderna i förväg så att man vet att de sitter som de ska. Och på själva tävlingsdagen kan det vara smart att ta med sig ett vätskebälte, som rymmer ett extra par vantar, en mössa och en tunn vindjacka.
– Det kan vara skönt att byta under vägen om du antingen skulle bli för varm eller för kall.
Glöm inte att Vasaloppet är långt. Rekordet ligger på strax under 3,5 timmar, men den som åker Öppet spår har mer än ett halvt dygn på sig att ta sig i mål.
Uthållighet och energi
Det finns många vätskestationer längs vägen, men det kan ändå vara skönt att bära med sig egen sportdryck och gels eller någon bar, så man får i sig energi när man vill. För att uthålligheten ska räcka så långt som möjligt är det också bra att ta det lite lugnare i början, anser Lina.
– Tänk att du ska åka snabbare och snabbare och inte bränna allt krut första halvan av loppet. Se till att få i dig energi för att slippa gå ”tom”.
Är man ovan vid att äta och dricka medan man konditionstränar kan det också vara smart att öva på det inför loppet.
Under själva loppet kan det också vara bra att påminna sig själv om sin målbild.
– Speciellt när det går tyngre och tröttheten börjar komma.
Och när man har flyt och känner sig pigg, så ska man inte glömma att vara i nuet och njuta, understryker Lina.
– Jag brukar mest se fram emot folkfesten, själva utmaningen och påminna mig om känslan när jag glider in i Moraparken och snart korsar mållinjen!
Foto: TT