Fråga träningsexperten Börja träna Träna hemma Löpning Gratis träningsprogram Se ''månadens övning'' Balansträning

PT:n om att våga lyfta tungt: "Det är extra viktigt för kvinnor"

01 apr, 2025
author Emelie Isacsson
Emelie Isacsson
Louise Cederbland lyfter skivstång under veteran-SM 2023
Foto: Niclas Ericsson/Swe3F/Veteran-SM 2023
Det vanligaste felet vi gör när vi styrketränar är att lyfta för lätt. Det menar Louise Cederblad som är PT, fysioterapeut och månadens utvalda MåBra-profil. Hon vill inspirera fler kvinnor till att ge sig på de tyngre vikterna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför bör du träna mer styrketräningBrand logo
Därför bör du träna mer styrketräning

"Varför vill du se ut som en kille? Ska du verkligen bli större?” Det är en kommentar som fysioterapeuten och PT:n Louise Cederblad får höra titt som tätt. Hon började styrketräna för tio år sedan, som 31-åring, och för henne är den tunga styrketräningen i dag ett måste.

– Jag hittade styrketräningen ganska sent. Jag var tävlingsdansare och definitivt en av dem som ville vara slank och inte lägga på mig en massa muskler. Nu, 41 år gammal, är det väldigt, väldigt tydligt att kroppen mår mycket bättre med en hel mängd muskelmassa. Det är inte bara min personliga åsikt, utan även vad forskningen säger, berättar hon.

Annons

Smalhetsidealet är djupt rotat

Hon är specialist i idrottsmedicin, utbildad idrottslärare, föreläsare och tävlar inom crossfit och funktionell ­fitness. Hon håller bland annat Strong women-kurser som handlar om att inspirera kvinnor till att ta plats och känna sig trygga på gymmet.

– Jag möter ofta kvinnor som inte vill ta de tyngsta vikterna eftersom de har farhågor om att lägga på sig väldigt mycket musikler och bli för stora. Det är fortfarande inte helt socialt accepterat att bli jättemuskulös som tjej. Smalhetsidealet är djupt rotat i oss. Det ­ligger oss i fatet eftersom det är extra viktigt för kvinnor att styrketräna och verkligen belasta musklerna. Om vi inte styrketränar regelbundet kommer vi få skörare skelett och diskar. Och lättare dra på oss smärtsyndrom och ligamentrelaterad smärta.

Tappar i muskelmassa

Efter 25–30 årsåldern börjar vi tappa i muskelmassa och Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar två styrkepass i veckan för vuxna i alla åldrar.

Annons

– Det kommer inte bli bra av att börja jogga eller gå promenader, utan vi måste verkligen belasta och utmana muskler och skelett.

Måste vi lyfta väldigt tungt för effekt?

– Ja, det är gärna dit du ska komma. Det är inte total waste of time att harva på med rosa enkiloshantlar, det är bättre än att inte göra någonting, men ganska snart kommer det inte att ge effekt längre. Det enda som funkar är att belasta musklerna. Punkt.

Forskning visar att de flesta ligger på för låga vikter när de styrketränar, berättar Louise Cederblad. När vi ska välja en vikt som vi tror att vi klarar tio repetioner av så väljer vi en vikt som är för låg i förhållande till vad vi hade ­klarat av.

– Att lyfta för lätt är det vanligaste felet folk gör, utan tvekan. Du kan använda lättare vikter men då måste du göra så många repetioner som du precis klarar av.

Att vi drar oss för att använda tunga vikter bottnar också i en rädsla för skador, berättar Louise.

Annons

– Styrketräning ligger extremt lågt i statistiken över idrottsskador. Det finns så himla mycket myter och bullshit i träningsvärlden, som att man skulle dra på sig diskbråck av att marklyfta. Att krossa de myterna är viktigt eftersom det hindrar och begränsar människor från att göra saker som egentligen är väldigt bra för dem.

Louise om 3 myter om styrketräning

Kvinnor kan inte bygga lika mycket muskler som män.

– Jo, kvinnor kan bygga procentuellt exakt lika mycket muskler som män – OM vi tränar tillräckligt hårt, säger Louise Cederblad.

Du blir stelare av att ha stora muskler.

– Forskning visar att styrke­träning är lika effektivt som stretchning för att öka rörligheten. Men det är viktigt att jobba i full rörelsebana. När du gör en pull-up, se till att jobba hela vägen upp och hänga hela vägen ner.

Du får diskbråck av att göra tunga marklyft

– Endast 6 procent av alla fall av diskbråck sker i gymmet, övriga 94 procent sker i vardagen. Då borde vi vara lika rädda för att plocka ur diskmaskinen fel? Inaktivitet ökar risken för ryggproblem, inte styrketräning.

Vilka utmaningar ställs vi för när vi kommer upp i ålder?

– Vi börjar få lite uppförsbacke när vi går in i klimakteriet. Och klimakteriet kan börja tidigare än vad många tror, kring 35 års ålder är inte ovanligt. Då får vi lägre nivåer av progesteron och östrogen, vilka är våra anabola hormoner. Det gör att vi börjar lägga på oss i fettmassa och tappa mer i muskelmassa.

Annons

Då behöver vi också tänka på att börja äta mer protein, berättar Louise.

– Träningen kommer inte ge något om vi inte ger kroppen rätt byggstenar. Rent biologiskt är detta en stor utmaning för oss kvinnor när det kommer till styrketräning.

LÄS OCKSÅ: Styrketräning – det här ska du tänka på i olika åldrar

Här hittar du Louise

Webbsida: www.fysiolollo.se

Instagram: @fysiolollo

Foto: Niclas Ericsson/Swe3F/Veteran-SM 2023

Annons