Testa din rörlighet med 3 enkla övningar
Hur rörlig är du? Hur känns det i kroppen när du böjer dig ner för att plocka upp något från golvet? När du ställer dig på tå och sträcker dig efter något högt upp? Eller vrider överkroppen för att se vad som händer bakom dig?
Rör du dig helt obehindrat eller blir det lite stelt någonstans, tar stopp – kanske kommer det ett litet ofrivilligt stön?
Att träna rörlighet kan ge skönare vardag – testa!
Att regelbundet göra några rörlighetsovningar kan göra vardagen skönare, minska risken för skador, göra att kroppen känns smidigare och piggare, blir mer balanserad – och inte minst ståtligare då vi kan få bättre hållning.
Rörlighet handlar om förmågan till rörelse i en eller flera leder. Är vi normalrörliga i våra leder kommer vi åt musklerna bättre. Då kan vi träna hela muskeln, inte bara en del av den, och använda den mer optimalt.
Tränar du mycket är rörlighet också viktigt
Tränar man mycket är rörlighet viktigt för prestationen, men det är minst lika viktigt om man är mycket stillasittande. Att mjuka upp områden som blir stela minskar risk för bland annat ryggproblem.
Att bli stel kan hänga ihop med att musklerna inte används. Blir vi svaga i ett område blir vi instabila, då skyddar kroppen området genom att strama till kring det och koppla in andra muskler istället, för att kompensera.
Värm gärna upp med rörlighetsövningar
En bra ide är att både träna rörlighet och styrka, för att kroppen ska ge med sig där det är stramt. Vi behöver balans mellan att vara starka, rörliga, och stabila.
Gör gärna några rörlighetsövningar som uppvärmning, eller framför teven varje dag. Jobba med de områden just din kropp behöver extra kärlek kring.
Har du ont eller någon skada så stäm av med läkare eller sjukgymnast vad som passar dig. Det ska inte göra ont, lyssna på kroppen så att det känns bra.
Så testar du din rörlighet med tre enkla övningar
Testa din rörlighet med några övningar. Träna sedan gärna på att göra övningarna och stäm av läget om ett par veckor igen. Det kan hända mycket på kort tid!
Rörlighetsövning 1: Sätt dig på huk
Kommer du ner hela vägen med rumpan, med fötterna (även hälarna) kvar i golvet? Tar det emot? Börja med fötterna bredare isär. Du kan också ha något under hälarna för att kunna komma ner. Sitt på huk en stund varje dag.
Rörlighetsövning 2: Framåtfällning
Stå med fötterna höftbrett isär. Fäll fram överkroppen, låt armarna hänga ner. Når du ner med händerna i golvet? Träna gärna på rörelsen varje dag – häng över och gunga lite i rörelsen, svaja med överkroppen sida till sida.
Rörlighetsövning 3: Knäpp händerna bakom ryggen
Se om du kan knäppa händerna bakom ryggen genom att låta höger hand gå ner bakom höger axel med handflatan in mot skuldran och sedan ner så långt du kan. Vänster hand möter underifrån, från vänster sida med handflatan vänd utåt. Når du med fingrarna sa de möter varandra? Kan du till och med kroka tag i dem?
Gör sedan samma sak där du byter så det är vänster hand som går ner bakom vänster axel och höger hand som möter underifrån. Är det skillnad på den här sidan?
Öva med en handduk mellan händerna och försök ”klättra” med händerna längs handduken, mot varandra.
Är du överrörlig, kanske i knäna eller ryggen? Läs mer om överrörlighet här!
Foto: TT
LÄS MER:
Naprapat-Jonas 3 tips för starkare axlar och skuldror