Fråga träningsexperten Börja träna Löpning Träningsprogram Se ''månadens övning''

5 starka anledningar att träna tillsammans

03 sep, 2024
author Kristina Axelsson Lager
Kristina Axelsson Lager
Att träna tillsammans med någon kan inte bara ge bättre träningsresultat när det gäller kondition och bygga muskler. Det kan även stärka relationer!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ta med din partner, eller en god vän, på en joggingrunda, ett svettigt tabata-pass eller en skön powerwalk. Att flåsa tillsammans och stötta varandra mot ett gemensamt träningsmål bygger både muskler och den där sköna vi-känslan.

Se också: Därför är det viktigt att träna fötter, enligt fysioterapeutenBrand logo
Se också: Därför är det viktigt att träna fötter, enligt fysioterapeuten

Att det är bra att träna har vi koll på vid det här laget, men kan det vara ännu bättre om vi gör det tillsammans? Och kan det vara bättre för våra relationer? Hur är det med en partner-relation till exempel?

Gemensamt ansvar för hälsan ger mer motivation

– Den positiva effekt som fysisk aktivitet har på känslor, inlärning och allmänt välmående är såklart bra för relationen oavsett om vi tränar tillsammans med vår partner eller inte, säger Anneli Östling, relationsexpert och parterapeut som driver podden Stora relationsguiden.

Annons

Hon fortsätter:

– Men det faktum att vi när vi tränar ­tillsammans, tar ett gemensamt ansvar för vår hälsa kan ge oss mer motivation både fysiskt och mentalt.

I en parrelation skulle det kunna leda till starkare band.

– För dig som saknar samhörighet med din partner kan fysisk aktivitet vara ett bra sätt att påbörja arbetet med att stärka relationen. Jag tror att effekterna blir störst för de par som har förmågan att anpassa träningen så att den ska kännas motiverande och bra för båda.

För par som redan är i obalans, eller inte har förmågan att hitta träning eller övningar som passar, kan gemensam träning istället bli stressande för relationen, menar Anneli Östling.

– Syftet med träningen behöver vara tydlig och det ska kännas bra för båda – då kan det stärka er relation.

Bild av Anneli Östling
Anneli Östling, relationsexpert och parterapeut

"Gemensamma mål är kraftfullt"

Visst har du sett de där bilderna på lyckliga par eller bästa kompisar som springer i mål, hand i hand, efter ett motionslopp? Hur underbart ser inte det ut?

Annons

Tänk att börja jogga tillsammans och känna hur ni sakta blir starkare, orkar längre och får de där härliga endorfin-kickarna tillsammans. Och sedan en dag springa i mål tillsammans. Vilken härlig känsla att få dela med sin partner eller vän.

– Gemensamma mål är kraftfullt. Om båda känner sig delaktiga, och bidrar till att ni når målet, så kan ni glädjas före, under och efter det har uppnåtts. Det är tillfredsställande både för dig själv och för er som par att tillsamman ha kämpat mot och nått ett mål. Fokusera inte så mycket på det individuella resultatet, utan låt det primära vara att göra en aktivitet tillsammans.

Rolig träning att göra tillsammans:

  • Dans
  • Styrketräning
  • Kampsportinspirerade pass
  • Löpning
  • Powerwalk
  • Racketsporter
  • Tabataövningar

Avskyr du eller din partner att springa är det såklart inte det ni ska ägna er åt. Att peppa och hjälpa varandra på gymmet är både roligt och kan få dig att dessutom få dig att orka mer än du tror. Vill ni olika så kan en vän med liknande intressen kanske vara bättre att träna med istället.

Annons

Men är det just att komma närmre varandra i en par-relation du är ute efter så varför inte testa någon form av kampsport där ni verkligen kommer i närkontakt med varandra? Många gymkedjor har pass som är inspirerade av kampsport och boxning.

Fysisk närhet kan öka upplevelsen av samhörighet

Något annat som till en början kanske kan få er att frusta av skratt är att utmana ert samspel med en kurs i pardans. Målbilden är såklart hur ni svävar fram över golvet, tätt ihop och med ögonen klistrade i varandras.

– Rent generellt kan fysisk närhet göra att man slappnar av, känner sig ­speciell och önskad. Att medvetet föra in fysisk beröring som ett sätt att hjälpas åt och visa omtanke kan sätta guldkant på träningen och öka upplevelsen av just samhörighet, säger Annelie och fortsätter:

Relationsexpertens bästa tips

  1. Välj en fysisk aktivitet som ni båda kan uppskatta och tycka är kul att göra tillsammans.
  2. Sätt upp mål som ni kan klara av så att ni kan känna er stolta efter varje tillfälle. Vill ni sedan höja nivån på prestationen så se till att hålla er på en rimlig och utmanande nivå.
  3. Ha roligt medan ni tränar och ­fokusera på att samarbeta och var närvarande och supporta ­varandra snarare än att ha för höga förväntningar.
  4. Ha tålamod att prova er fram för att få samarbetet att flyta. Allt nytt man ska prova behöver man öva på för att det ska kännas bra och kul. Ge det några gånger för att ge det en ärlig chans.
  5. Låt det här få bli en prioritering som du planerar in i kalendern.
Annons

– Parövningar är ju ett bra alternativ när man är olika starka och uthålliga. I många övningar kan man göra en anpassning till var och ens förmåga och samtidigt hjälpa varandra att lyckas. Att testa kampsport kan vara både kul och frigörande för par som suttit fast i negativ energi och obalans under lång tid. Att sporra varandra att få ut energi i form av kraft kan kännas förlösande.

Är man ute efter att komma närmre sin partner kan man också använda sig av ögonen.

– Ögonkontakt är mitt starkaste verktyg när jag arbetar med par som önskar mera kontakt och närhet i relationen. Under träning kan ögonkontakt kännas mer naturlig och inte så utmanande, dock lika effektfullt för att känna kontakten med den andra. Om ni tränar tillsammans som ett sätt att komma närmre varandra och skapa större samhörighet, då hjälper ögonkontakt till, mer än du kan ana.

Det kommer dock inte naturligt för alla.

– Att se varandra i ögonen kan kännas svårt för vissa. Jag brukar rekommendera par som behöver få igång samtal att gå ut på promenader. Att gå bredvid varandra och prata förutsättningslöst kan leda till att man till slut vågar öppna sig.

Annons

5 anledningar att träna tillsammans

1. Ni får bättre hälsa
Att se varandra och behålla kontakt stunden som ni ägnar er åt varandra och er träning är ett bra sätt att ­förena tillfredsställelse på flera fysiska plan, vilket vi vet leder till välmående och god hälsa.

2. Känslan efteråt
Efter ett träningspass tillsammans är ni både glada och avslappnade. Ett utmärkt tillfälle att varva ner och återhämta sig ihop.

3. Ni får lust till närhet
Mer kontakt med våra kroppar, och effekten av endorfiner som utsöndras, gör oss gladare och mer positiva. Par kan dras mer till varandra och lockas till mer lustfylld närhet och sex.

4. Ni vill vara ännu mer ­till­sammans

Dragningskraften till din partner k­ommer vinna över slentriantittande i mobilen när ni lyckats upptäcka glädjen av att tillbringa tiden med varandra istället.

5. Ringar på ­vattnet-­effekten
Livet i övrigt kommer att kännas mer glatt eftersom en bra relation och fysisk aktivitet höjer förmågan till att fokusera, prestera bra och känna dig stolt över livet som helhet.

Foto: Ulrika Lundholm Ericsson, Anders Wiklund, TT

Annons