6 vanliga träningsmisstag som gör att kroppen åldras i förtid
Vill du hålla kroppen ung så länge som möjligt? Då ska du se upp med några saker när det kommer till träning.
För vill man lyckas med det så gäller det att undvika skador, hålla sig stark och smärtfri, samt att vara bra på att ge kroppen den återhämtning den behöver också.
Här är sex vanliga träningsmisstag som kan göra att kroppen så småningom känns äldre än vad den skulle behöva göra.
Gå ut för hårt och snabbt
När vi ökar på vår träning för mycket för fort så hinner kroppen inte riktigt med och risken för att vi skadar oss ökar rejält. Och skador påverkar kroppen direkt men kan också ofta ge påföljder man får leva med hela livet.
Kroppen behöver tid att vänja sig vid nya rörelser, tyngre rörelser eller mängden rörelse. Pressa inte dig själv för hårt utan ge kroppen möjlighet att hänga med. Öka lite i taget.
Strunta i uppvärmning
Uppvärmning är ett bra sätt att väcka kroppen och förbereda den på tuffare träning. Det minskar skaderisken om du är uppvärmd och musklerna är aktiverade.
Enligt American Heart Association är uppvärmning bra för att både öka musklernas temperatur och syre, vilket också ökar dess flexibilitet.
Värm upp med dynamisk stretch, där du hela tiden är i rörelse, några minuter inför varje pass.
Strunta i nedvarvning
Att ta sig tid för en stunds nedvarvning efter att pass kan vara guld värt för kroppen. När vi tränar så stressar vi kroppen, och för mycket stress kan slita på våra kroppar.
Att markera för kroppen att passet är slut, genom att varva ner och ta några riktigt djupa andetag, är något som vi lätt och fort kan göra för att hjälpa kroppen ner i varv.
Att stretcha efter ett pass är också bra, det kan göra dig mer rörlig och det hjälper dig att hålla dig smärtfri på sikt. Och efter ett pass, när kroppen är varm, är en bra tid att sträcka ut musklerna.
Att träna för mycket högintensivt
Högintensiv träning kan vara väldigt effektiv men också slita mer på kroppen. Tuffa övningar kan belasta kroppen hårt. I lagom mängd är det bra, för mycket kan ge bakslag.
Att träna flera tuffa pass i veckan kan i längden göra mer skada än nytta. Vi behöver återhämta oss ordentligt mellan passen.
Slarvar vi med återhämtning så ökar skaderisken och vi sliter på kroppen i onödan. Varva gärna högintensivt pass med lugnare träning.
Strunta i styrketräning
Det går inte att säga för många gånger – kroppen behöver styrketräning för att må bra. Speciellt efter att vi har passerat 30 och sedan ännu mer ju äldre vi blir, då vi tappar mer muskelmassa med åldern.
Har vi inte styrka så ökar risken för skador och även för fallolyckor. När vi blir äldre så skyddas vi bättre.
Styrketräna minst ett par gånger i veckan. Jobba med rygg, bål, rumpa, ben, armar och axlar.
Strunta i rörlighetsträning
Att inte träna rörlighet är ett effektivt sätt att stelna till snabbare och minska sitt rörelseomfång. Det gör att man begränsar sig på flera sätt.
Man kan inte komma åt hela muskler och träna dem effektivt. Och man kan inte heller röra sig så mycket som är tänkt. Det ökar också skaderisken.
Lägg till rörelseträning i dina pass eller lägg in ett kort rörlighetspass någon gång i veckan.
Foto: TT