Yoga för seniorer – det är aldrig för sent att börja
I en lokal på Kungsholmen i Stockholm är det dags för veckans yogaklass för kvinnor som har eller har haft bröstcancer. Det är en av flera grupper som 77-åriga Eva Cállmin håller i. Hon har även yoga för äldre, en målgrupp hon vill framhäva som speciellt betydelsefull när det handlar om yoga.
– Ju äldre man blir desto mer brukar man oroa sig. Man har också ofta lättare för att glömma saker och för att tappa fokus. Yogan är en väg in i meditation, den skärper medvetandet, ger energi och kan förebygga åldersrelaterade besvär, säger Eva som har yogat sedan slutet på 70-talet och undervisat i Kundaliniyoga sedan 90-talet.
Hon förklarar att Kundaliniyogan höjer medvetenhetsnivån mellan kropp och själ, och är en yogaform som kan utövas av alla. Andningen är en väsentlig del i Kundalini, precis som den är i de flesta andra yogaformer också.
– Jag brukar använda mig av mantramusik för att hjälpa sinnet att slappna av. Allt hänger ihop: tanke, kropp, känsla, rörelse och andning. Man ska känna att man är närvarande i alla delar – samtidigt.
Eva Cállmin
Ålder: 77 år.
Bor: Stockholm och Stjärnsund.
Yrke: Yoga- och mindfulnessinstruktör. Handledare i en andnings-terapiutbildning.
Smörja lederna
Eva Cállmin har i Indien utbildat sig inom Ayurveda, en uråldrig indisk hälsolära. Lärdomarna därifrån brukar hon använda i sin undervisning.
– Ayurvedan delar in människor i tre olika kroppstyper, Kapha, Vata och Pitta. Oftast är kroppskonstitutionen en blandning av dessa. Med åldern ökar Vata-energin: nervsystemet blir känsligare och aktiviteten är större i hjärnan än i kroppen. Håret blir även sprödare och huden mycket torrare. Det är därför som vi måste ”smörja” våra leder inifrån mer. Det gör vi med hjälp av olika kroppsövningar (asanas) i kombination med andningsövningar (pranayamas).
Eva yogar och mediterar varje dag. Som 77-årig instruktör är hon ganska unik, men själv ser hon ingenting konstigt med det, och de kommentarer hon hört har bara varit positiva.
– Flera elever har sagt att fördelen med att jag är äldre är att jag inte är så nitisk utan förmedlar en mer avslappnad attityd. Och det stämmer för som äldre instruktör har jag hunnit utveckla en känsla för vad gruppen behöver och vågar lita mer på min intuition, än vad jag gjorde förr. Jag har en mycket större ”verktygslåda” nu.
Hon berättar att hon har testat flera olika yogaformer och anser att Kundalini, Yin och Hatha är de yogaformer som passar bäst för nybörjare och lätt tränade seniorer.
– Visst kan man som senior även träna mer dynamisk yoga som Power eller Ashtanga men är man nybörjare så skulle jag inte rekommendera det, mest på grund av skaderisken.
Gör gott för knoppen
Vi vet att vi mår bra av att röra på oss, hela livet. Och bäst för den kognitiva förmågan verkar vara att regelbundet träna yoga, qigong, tai chi eller pilates, visar en studie från Jönköpings universitet. I den har forskarna granskat resultat från drygt 300 studier med fler än 20 000 deltagare över 55 år. De tittade bland annat på minnet, uppmärksamheten, beslutsförmågan och hur snabbt hjärnan bearbetar information.
Studien visade även att yogan har större möjlighet att förebygga och bromsa demens hos personer över 55 år än vad styrke- och konditionsträning har, men främst om den utförs regelbundet över en längre period snarare än enstaka utövning. Teorin är att en kombination av andningskontroll och fysiska övningar motverkar stress, vilket lugnar puls och blodtryck, och då förbättrar många kognitiva funktioner.
Jobbar med andning
Hennes egen undervisning skiljer sig lite beroende på målgrupp.
– Exempelvis i mina klasser med bröstcancerkvinnor så jobbar vi mycket med andningen och lymfsystemet på en fysisk nivå men förstärker också självkänslan och närvaron på en mental nivå. Dessa övningar är viktiga för alla åldrar, och speciellt seniorer. Just för att det är så stort fokus på andningen. Andningen är vägen in till hjärtat och varje övning i yogan leds med hjärtat först.
Ökad motståndskraft
Eva berättar att det även finns övningar för olika åldersrelaterade besvär. Exempelvis övningar som kan minska risken för artros, balansövningar, fokus-övningar som gynnar minnet, övningar för att bibehålla en bra hållning samt övningar som ”smörjer” lederna så att man minskar risken för allvarliga fallskador om man trillar.
Hon säger att yogan ger henne en ökad närvaro och ett fritt sinne. Eva menar att det aldrig är för sent för att börja yoga.
– För mig är det en livsstil som jag hoppas kommer vara livet ut.
Yogaformer
Förenklat kan man säga att den gemensamma nämnaren mellan olika yogaformer är att man kombinerar andningsövningar med fysiska övningar. Här är några särskiljande drag mellan de nämnda formerna, men det finns många fler att utforska.
Yin
En långsam, lugn och avslappnande yogaform med fokus på mjuk stretching och medveten närvaro. Man stannar länge i statiska positioner.
Hatha
En lugn yogaform med fokus på andning, meditation samt mjuka statiska rörelser med en långsam och smidig övergång mellan olika positioner.
Kundalini
En andlig och spirituell yogaform med fokus på meditation, andningstekniker och upprepade rörelser. En del rörelseserier är snabba och repetitiva, i andra stannar man länge i positionerna.
Ashtanga
En tuff och fysiskt utmanande yogaform med fokus på dynamiska positioner, sittande och stående. Totalt finns sex olika rörelseserier, och man bör klara av den tidigare innan man går vidare till nästa.
Power
En yogaform med mer fokus på fysisk träning, rörlighet och andning, och mindre på den mentala biten. Klasserna kan se väldigt olika ut beroende på vem som håller i dem.
Källa: Yogobe