Fettprocent
Räkna ut din relativa fettprocent
Det finns många olika sätt att räkna ut sitt kroppsfett – allt från avancerade mätverktyg och vågar till den välanvända formeln för att räkna ut sitt BMI.
Forskare vid sjukhuset Cedars-Sinai i Los Angeles tagit fram en enklare och mer exakt metod för att beräkna kroppsfett än BMI. Den nya formeln kallas relativt fettmasseindex (RFM) och mäter endast längd- och midjemått, inte vikt. Med vår enkla kalkylator kan du snabbt och enkelt räkna ut ditt RFM – din relativa fettprocent.
När du mäter längden gör du det utan skor, och midjemåttet mäts vid naveln på män och midjans smalaste del på kvinnor.
Varför du bör mäta din fettprocent?
Trots att BMI är ett allmänt accepterat verktyg anser många fetmaexperter att det inte är helt tillförlitligt – eftersom det inte skiljer mellan benmassa, muskelmassa och överflödigt fett. BMI tar inte heller hänsyn till kön, kvinnor brukar till exempel ha mer kroppsfett än män. BMI är heller inte ett bra verktyg för vare sig barn eller personer över 50.
Att därför räkna ut sin fettprocent kan ge en mer tillförlitlig bild av din hälsa – genom att visa om du har för mycket kroppsfett eller för lite. Att ha en hög fettprocent behöver inte vara skadligt för hälsan – det beror även på dina gener, din fysiska form och var på kroppen ditt fett är placerat.
Ett bra sätt att ta reda på om du har en bra eller mindre bra fördelning på ditt kroppsfett är att mäta ditt midjemått – det är nämligen bukfettet (visceralt fett) som är det mest ohälsosamma fettet. Här kan du läsa mer om midjemått!
För låg fettprocent kan bland annat leta till hormonstörningar och utebliven menstruation för kvinnor, och i längden ökar även risken för hjärt-kärlsjukdom och benskörhet.
För hög fettprocent ger ökad risk för livsstilssjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2 och vissa typer av cancer.