Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

7 oväntade lösningar på vanliga problem

15 nov, 2024
lycklig kvinna i park på hösten
Vi får ofta höra att man ska lyssna på magkänslan. Men psykologen Stefan Pagréus menar att vi ibland borde sluta lyssna på magkänslan – och istället bete oss på motsatt sätt. Här förklarar han varför, och hur det kan hjälpa dig hantera till exempel oro, stress, nedstämdhet och relationsproblem.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
4 sätt att sluta oroa sig över vad andra tycker om enBrand logo
4 sätt att sluta oroa sig över vad andra tycker om en

I rollen som psykolog träffar ­Stefan Pagréus dagligen människor som brottas med problem. De har ofta själva ­försökt lösa dem med ­strategier som känns logiska – men som i själva verket bara gör situationen värre. Ibland såpass att det faktiskt är det som är själva problemet, förklarar han och exemplifierar:

– När man frågar en människa som är nedstämd vad de själva har försökt göra åt det är svaret ofta i stil med ”Jag har ­försökt vara hemma och vila, jag har sovit väldigt mycket”. Men som psykolog vet ju jag att just den typen av passiva ­beteenden leder till att man blir ännu mer nedstämd och mår sämre. Eller om man frågar någon som har panikattacker, så säger de kanske att de försöker undvika stora folksamlingar, tunnelbanan och så vidare. Och då vet jag också att det är precis det som underblåser rädslan.

stefan pagreus
– Jag kommer ofta på mig själv att tänka ”Men herregud – du måste ju göra tvärtom”, säger psykologen Stefan Pagréus.

Och så varde boken Tvärtom. I den lär han ut hur vi kan ”hacka” hjärnan till att stegvis våga utmana det som skrämmer istället för att lyssna till våra första instinkter. Det ger en makt över situationen som i förlängningen hjälper oss att må avsevärt bättre.

Annons

Men vad är det som gör att vi drar oss till de här felaktiga lösningarna gång på gång?

– Jag tror att magkänslan i grund och botten vill oss väl. Men det blir ofta lite tokigt, eftersom vi är skapta för en annan tid, med helt andra problem, som ofta innebar livshotande faror. Idag har vi ­skapat oss en helt ny värld. En värld som är mycket bättre, men som också skapat en massa nya problem. Hjärnan gör sitt bästa för att ta sig an dem med de strategier som den har, menar Stefan Pagréus.

Låter logiskt. Men finns det ändå inte lägen där man faktiskt borde lyssna på magkänslan och inte pressa sig åt det andra hållet?

– Det är viktigt att inte trycka bort sina känslor. De kan ge oss bra information och signaler som vi bör lyssna till. ­Problemet är just att de här känslorna kan göra att vi börjar bete oss på ett sätt som gör att de negativa känslorna förstärks och det istället blir värre. ”Beteende” är ett nyckelbegrepp här, förklarar han med eftertryck.

Annons

Men hur gör man då för att bete sig på ”bästa sätt”? Här listar Stefan hjälpsamma strategier för att på ett bättre sätt ta oss an sju vanliga livsbekymmer.

1. Nedstämd? Bete dig som om du mår bra

När vi känner oss lite nere eller stöter på motgångar så får vi ofta lust att dra oss undan. Tackar nej till sociala sammankomster, isolerar oss och blir ofta passiva, kanske sover mer. I stunden kan det ­kännas väldigt rätt och ge en känsla av att skydda sig och slicka sina sår.

Men, det leder oftast till att vi bara börjar må sämre, för då tappar vi kontakt med de där sakerna som kanske brukar få oss att må bra, som att röra på oss, träffa vänner, äta och så vidare.

– Därför kan det vara en bättre ­vägvisare att snarare ställa sig frågan ”Vad brukar jag göra när jag mår bra?” Och göra de sakerna även om du inte ­riktigt känner för det eller mår så bra just nu. För det hjälper oftast att komma i ­kontakt med andra och bättre känslor, tipsar Stefan Pagréus.

Annons

2. Relationsproblem? Ändra dig själv

Många relationsproblem grundar sig i svårigheter att acceptera varandras olikheter. Om vi istället gav upp tanken på att förändra vår partner, skulle många onda spiraler kunna vändas, menar Stefan Pagréus.

– Man måste finna acceptans för att vi är olika. Vad som är rätt för den ena ­behöver inte vara rätt för den andra. Istället för att fokusera på olikheterna, försök att ta steg som skapar god ­stämning, gemenskap och bra samtal.

Att vara proaktiv och vara generös med omtanke i både handlingar och ord brukar faktiskt oftast vara ett bättre sätt att förändra den andra, om man nu vill det. Genom att ­förändra sig själv helt enkelt.

– Om du vet att din parter blir glad av någonting, ­försök att göra de sakerna. Du kommer troligtvis få ­tillbaka ­kärleksfulla handlingar och saker av den andra.

Och kanske den viktigaste nyckeln av dem alla:

– Ta ett kliv tillbaka och försök inse att du själv kanske inte är så enkel att leva med alla gånger.

Annons

3. Rädsla och ångest? Kliv närmare det läskiga

När saker och situationer känns läskiga och obehagliga försöker vi ofta undvika dem. Det känns väldigt skönt i stunden, trots att vi egentligen vet att det är ohjälpsamt, och över tid bara bygger på hindret.

Istället bör vi gradvis försöka utsätta oss för det vi är rädda för. Och det här ­gäller inte bara KBT-terapi för spindlar, hissar och mörker. Samma princip fun­gerar lika bra i mindre skala. Exempelvis kanske du tycker det är obehagligt att prata inför folk, eller ta en konflikt.

– Mycket av det vi är oroliga för idag är det sociala samspelet. Vi kanske tycker att det känns jobbigt att slå sig ner vid ett fikabord och börja prata med någon till exempel. Det kan kännas lite blygt och svårt. Man behöver inte gå in och skrika ”Hej, här kommer jag!” men man kan väl börja med att säga hej, exemplifierar ­Stefan Pagréus.

– Det handlar om att bli mer självsäker och trygg i det man är rädd för. Det blir du först när du sätter din kropp i den ­situationen och känner att ”jag behärskar det här”. Då kan man gå vidare och utmana sig med nästa steg.

Annons

4. Grubbel och oro? Sluta bråka med tankarna

Oro och grubbel är vanligt, och en av anledningarna till att vi så lätt fastnar i det tror ­Stefan Pagréus är att när vi stöter på ett problem i det verkliga livet så ­agerar vi oftast för att få bort det.

– Får vi problem på jobbet så försöker vi jobba bort det. Har vi fått sorkar på tomten, så ser vi till att vi får bort dem. Så när det dyker upp en jobbig tanke i ­huvudet så tänker vi att vi måste brotta ner det eller adressera det hela tiden.

Mycket av det vi oroar oss för ligger i framtiden och är dessutom ofta saker som kanske inte går att göra så mycket åt. Ändå sitter vi och ältar, som en sorts falsk problemlösning, menar Stefan Pag­réus och jämför det med ett kliande myggbett. Ju mer du kliar, ju värre blir det.

– Försöka istället sätta dig ner och bena ut ”Vad kan jag faktiskt göra någonting åt?” Agera sedan på det så gott du kan. De sakerna du ändå inte kan göra något åt behöver du träna på att släppa eller hitta andra förhållningssätt till.

5. Stressad? Baka eller gör något annat kul

När vi är stressade slutar vi ofta att göra saker som ger återhämtning (som ­exempelvis att baka, träffa vänner eller träna). Saker vi verkligen vill göra.

Annons

Istället blir det mycket fokus på måste och borde, och så lägger vi i ännu en extra växel. Känslan av att ”det här ror jag i land” kan vara väldigt belönande och leder ofta till att vi hela tiden ­pressar oss hårdare och hårdare. Men om man hela tiden pressar sig för mycket blir allt slitet. Vi behöver pauser.

När vi tar oss tid att göra de där sakerna vi mår bra av blir vi därför mycket mer motståndskraftiga mot stress.

– Mindfulness är jättebra, men kan vara ganska svårt. Att vara väldigt ­närvarande i något som man njuter av och tycker är roligt kan vara ett lika bra sätt att få avkoppling och släppa grubbel, stress och oro, säger Stefan Pagréus och poängterar:

– Se inte de där sakerna du vet att du mår bra av som något ”nice to have” utan se det som någonting som faktiskt är ­väldigt viktigt.

6. Svårt att sova? Minska tiden i sängen

Sömnproblem är vanligt – och ju sämre vi sover, ju högre blir pressen på att somna när vi lägger oss i sängen – vilket gör det ännu svårare att somna.

Annons

Vad du ska göra för att undvika att hålögt ligga och stirra upp i taket, är att helt enkelt tillbringa mindre tid i sängen.

Låter det motsägelsefullt?

– Många med sömnproblem börjar skapa allt mer ritualer kring sömnen och går och lägger sig tidigare och ­tidigare – allt för att försöka få till ­sömnen. Problemet blir att man ofta går och lägger sig utan att vara trött. Och så blir det en ännu mer frustrerande process.

Ett bättre sätt är att utgå från hur många timmars sömn du faktiskt får i dagsläget och sedan förskjuta sängtiden så att de timmarna precis får plats innan klockan ringer. Det kan kännas läskigt och den första tiden får du ­troligtvis ännu mindre sömn. Men det bygger upp det så kallade sömntrycket och gör oss tröttare natten därpå och gradvis blir sömnkvaliteten bättre. Allt eftersom kroppen hittar tillbaka till sin rytm får du utöka tiden i sängen.

– Men sen ska vi också säga att många sömnproblem bottnar i allmän stress och oro, och då kan vi behöva adressera de sakerna.

Annons

7. Självkritisk? Behandla dig själv som du behandlar andra

Har du höga krav och är hård och dömande mot dig själv, när det inte blir som du tänkt dig?

– Vi har otroligt lätt för att klanka på oss själva hela tiden. Vi tror att det ska hjälpa till att ta oss i kragen och hjälpa oss framåt. Men det leder tvärtom till att vi mår sämre, säger Stefan.

Men så skulle vi inte göra mot någon annan? Då skulle vi inte ha så många ­vänner kvar efter ett tag.

Knepet för att komma ur detta destruktiva mönster och eskalerande krav på sig själv är att behandla dig själv som du behandlar andra. Vad skulle du säga om samma sak hände någon du tycker om?

Försök visa vänlighet mot dig själv. Ge dig själv en klapp på axeln, lite tröst, pepp och fina ord. Gör mjuka, snälla saker för dig själv.

Annons