Så solar du dig smalare
Solljuset är ett måste för att D-vitamin ska bildas i våra kroppar. Solskensvitaminet har en rad positiva effekter på vår hälsa, det är viktigt för immunförsvaret och motverkar både benskörhet och hjärt-kärlsjukdom. Men visste du att brist på D-vitamin orsakar försämrad insulinkänslighet? Ett tillstånd som i sin tur kopplas ihop med viktökning. Personer med en hög mängd D-vitamin i kroppen tenderar att ha mindre andel kroppsfett, och forskare har också noterat motsatta sambandet: personer som väger mycket har ofta lägre D-vitaminhalter.
Bränn fett med solljus – så fungerar det
Solen ger oss brunbränd hy, och i den processen sker det mycket även under hudens yta. För att pigmentet ska skapas måste kroppen aktivera melanokortiner, en typ av hormoner som bland annat gör oss solbruna. Men de tycks också öka fettförbränningen och dämpa aptiten!
Melanokortinerna samverkar med kroppens kalciumdepåer, en process som ökar fettförbränningen. Samtidigt påverkar hormonet mängden UCP i kroppen, ett protein som omvandlar fett till värme. Dessutom boostar det frisättningen av sköldkörtelhormonet T3, som stimulerar fett- och energiförbränningen.
Läs mer här: Allt om nya vitamin D-dieten
I ett test fick en grupp överviktiga personer vitamin D-tillskott medan övriga deltagare i studien fick placebo. Efter tre månader hade de som ätit vitamin D både lägre fettvikt och bättre kolesterolfördelning jämfört med övriga deltagare. De hade också en trend mot lägre vikt och minskat midjemått.
Det finns en rad livsmedel som är berikade med D-vitamin, till exempel mjölkprodukter och juicer. I en undersökning fick 171 ungdomar juice med tillsatt D-vitamin och kalcium, efter 16 veckor hade testgruppen en klart minskad mängd bukfett jämför med referensgruppen som druckit juice utan vitamintillsats.
Psst! Men sola försiktigt. För mycket solande skadar hudcellerna med ökad risk för hudcancer som följd.
Källor: 50 genvägar till fettförbränning av Fredrik Paulún